Članovi novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora proteklog četvrtka okupili su se na još jednom stručnom predavanju. Ovoga puta predavač je bila mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije, a okupljenim je kolegama održala predavanje o psihosocijalnim aspektima onkoloških bolesti.

-U Mjesecu smo borbe protiv raka dojke, predstoji nam Mjesec borbe protiv raka tijekom kojeg se poseban naglasak stavlja na osviještenost o raku pluća, gušterače i želuca te na probleme muškog zdravlja – rak prostate i testisa pa je u tom kontekstu tema današnjeg redovitog sastanka novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora „Psihosocijalni aspekti onkoloških bolesti“.

Nažalost, rak je i dalje vodeći javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj i drugi najčešći uzrok smrtnosti, a svake se godine dijagnosticira više od 24.000 novooboljelih. Budući da Nacionalni strateški okvir protiv raka 2020.- 2030.g. kao dionike u provedbi psihološke potpore, rehabilitacije i reintegracije onkoloških pacijenata pozicionira, osim resornih ministarstava i zavoda, zdravstvene ustanove, zdravstvene radnike, Hrvatski liječnički zbor, udruge i medije, s razlogom smo večeras tu.

Edukacija o psihoonkološkim sadržajima doprinos je stručnom osposobljavanju i trajnom usavršavanju zdravstvenih radnika, kao i razvijanju odgovarajućih komunikacijskih vještina u pristupu onkološkim bolesnicima na sve tri razine zdravstvene skrbi.
Prigoda je ovo i za predstaviti projekte Udruge „POZITIVA“, naš prošlogodišnji “Novogradiški program psihosocijalne podrške oboljelima od malignih bolesti i članovima njihovih obitelji“, koji smo proveli uz potporu Grada nova Gradiška i u partnerstvu s Općom bolnicom Nova Gradiška te ovogodišnji projekt “Dani otvorenih vrata  za oboljele  od raka i članove njihovih obitelji“, koji smo realizirali uz potporu Brodsko-posavske županije i u suradnji s Općom bolnicom Nova Gradiška, ambulantama obiteljske medicine Doma zdravlja Nova Gradiška i općinama Stara Gradiška, Okučani, Davor i Staro Petrovo Selo. Ovim putem se ispred Udruge „POZITIVA“ zahvaljujem svim korisnicima projektnih aktivnosti na odazivu i povjerenju, a iduće godine planiramo s našim mobilnim timovima u Rešetare, Cernik, Gornje Bogićevce, Dragalić, Vrbje i Novu Kapelu  – kaže mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije.

– Drugo je ovo predavanje u našoj novoj akademskoj godini. Svako ovakvo predavanje prilika je za edukaciju i dobivanje novih spoznaja, stoga nam svako dobro dođe. Činjenica je da je konstantna edukacija u našoj profesiji itekako nužna, stoga na tom tragu organiziramo i ovo predavanje – dodala je dr. Slavica Konjević Pernar, predsjednica novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

 

Komentari
Prethodni članakU Gradskom muzeju otvorena izložba “Srednjovjekovno graditeljsko i povijesno nasljeđe cerničkoga kraja”
Sljedeći članak„Al je lipo u našemu kraju”: KUD „Drežnik” izdao novi nosač zvuka