U utorak slijedeći tjedan možda saznamo što je « Plan B » hrvatskih branitelja prosvjednika u Savskoj 66. Postalo je evidentno da se ovim, sad već višemjesečnim prosvjedom, nije postiglo ništa.

Predsjednik krovne Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine Đuro Glogoški u prvoj godini svog četvrtog mandata broji teške dane u borbi za prava hrvatskih branitelja zajedno s ostalim organizatorima prosvjeda. Njih oko 270 HRVI I skupine drže  « prvu crtu ratišta » u šatoru i ne odustaju od svojih zahtjeva. Podršku im daju sve stradalničke i braniteljske Udruge iz Domovinskog rata diljem Hrvatske. Početak ovog vikenda tamo su ponovno boravili i naši Novogradiščani.

U petak je održana promocija knjige Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine autora Novogradiščanina Vlade Radošića, dragovoljca Domovinskog rata, pripadnika specijalne jedinice policije « Zebre », zasebne jedinice « Jadran », te temeljne i krim. policije. Temeljem originalnih dokumenata srpske strane pronađenih nakon VRA « Bljesak » nastala je knjiga na 380 stranica koja govori o stradavanju Hrvata u logorima i zatvorima u Domovinskom ratu na okupiranim područjima zapadne Slavonije, a prvenstveno u logoru Stara Gradiška. Priloženi su brojni dokumenti iz kojih se iščitava djelovanje pobunjenih Srba i različitih civilnih struktura, a navode se i imena mučitelja i ubojica zarobljenika.
Knjiga je zasigurno dobar temelj svim pravosudnim tijelima RH da procesuiraju one koji su za navedene zločine odgovorni. Kako doznajemo od autora jedna osoba je i procesuirana, međutim osuđena je na kaznu zatvora od 5 godina koliko je i provela u pritvoru. O mnogim drugim zločincima se još nitko nije ni zapitao.

O razlozima svoje odluke o stvaranju ove knjige sam autor rekao je slijedeće: « Odlučio sam sve ovo napisati, jer da nisam, živio bih do smrti pod dojmom da sam prešutio,  što nije trebalo prešutjeti, skrio,  što nije trebalo skriti, propustio ono što nisam smio propustiti. »

Ovo je samo dio istine o Domovinskom ratu za koju se bore hrvatski branitelji da ugleda svjetlo dana. Vlado Radošić je pripremio dobar dio materijala za drugu knjigu koja se po svojoj tematici nadovezuje na prvo izdanje.

Promicanje istine o Domovinskom ratu je zasigurno jedan o najjačih motiva ovog prosvjeda, stoga sudionicima ne nedostaje motivacije za nastavak prosvjeda. Podrška iz Nove Gradiške nije oslabila ni 97. dan prosvjeda, štoviše, broj zainteresiranih za prosvjedovanje raste. Brojne medijske i pojedinačne špekulacije o završetku braniteljski prosvjeda nakon izbora za predsjednika RH pokazale su se neistinitima. Braniteljski šator u Savskoj 66 je pun. Prosvjed se nastavlja!

Komentari
Prethodni članakOtvorene 17. PP ideje u Novoj Gradiški!
Sljedeći članakNovogradiščanke odlično započele novu godinu