Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka prostate globalno poznatog pod nazivom ”Movember”, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da pokretanje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate Hrvatsku svrstava među prve države u Europi i svijetu koje provode ovaj program. – stoji u objavi Ministarstva zdravstva.

Naglasio je da je karcinom prostate u našoj zemlji najčešći maligni tumor i najčešći uzrok smrti kod muškaraca te da se kod mnogih bolesnika, unatoč prevenciji i modernoj medicini koje mogu preokrenuti ovaj negativni trend, bolest nažalost dijagnosticira u uznapredovanoj fazi koja onemogućuje povoljne ishode liječenja.

Navedeno je predstavljalo više nego dovoljan motiv Vladi i zdravstvenoj administraciji da mobilizira sve resurse i krene u ciljanu borbu protiv raka prostate pokretanjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate.

”Ovaj značajan pothvat rezultat je Povjerenstva za izradu nacrta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate, osnovanog u svibnju ove godine, pod vodstvom akademika Željka Kaštelana, koji su svojom posvećenosti i promišljenim radom pridonijeli dobrobiti zdravlju muške populacije.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate pruža mogućnost pravodobnog postavljanja dijagnoze u ranoj fazi bolesti, kada je šansa za potpuno izlječenje ili značajno poboljšanje ishoda liječenja najveća, a u rad Povjerenstva uključeni su vodeći stručnjaci različitih specijalnosti od urologa, onkologa, radiologa, epidemiologa, patologa, liječnika obiteljske medicine, IT stručnjaka kao i predstavnika Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 

Komentari
Prethodni članakHumanitarna aukcija: Slikari Slavonije i Baranje za Udrugu udomitelja “Leptirić”
Sljedeći članakDražen Markotić Vega predstavio novu knjigu “Na vrh gore Park”