„Aktualni sat” današnje sjednice Gradskog vijeća grada Nove Gradiške i ovoga je puta bio prilika za dobivanje informacija o funkcioniranju Grada i gradskih službi te aktualnim gradskim temama, stoga su i pitanja gradskih vijećnika išla u tom pravcu.

Sve je krenulo s informacijom gradskog vijećnika Vlatka Greinera koji je upoznao vijećnike s potpisivanjem peticije za zaustavljanje izgradnje farme za tov svinja tvrtke „Širjan” d.o.o. Zahvalio je svim građanima i gradskim vijećnicima na konsenzusu kod ove teme te izvijestio da su prikupili 2667 potpisa građana protiv izgradnje farme:

– Dopis i peticija „Ne izgradnji farme tvrtke „Širjan” upućeni su Vladi Republike Hrvatske, resornim ministarstvima, službama te samom vlasniku. Ovim činom i pokretanjem peticije poslali smo građanima jasnu poruku da smo tu zbog njih i da bi se u slučaju eventualne izgradnje farme za tov svinja radilo protiv javnog interesa stanovništva i gospodarstvenika, posebice u Industrijskom parku te kontaminaciji i onečišćenju zraka.

Gradski su vijećnici na prethodnim sjednicama Gradskog vijeća iznijeli negativan stav po pitanju izgradnje ove farme, također u gradu vlada izuzetno negativna klima po ovom pitanju i građani smatraju da bi se ovim činom znatno smanjila kvaliteta života u Novoj Gradiški. Naš je stav da se ova farma treba graditi na nekoj drugoj lokaciji i upravo stoga smo i išli s pokretanjem peticije – istaknuo je Greiner.

Također, upitao je hoće li Novogradiščani dobiti zatvorene gradske bazene i što se trenutno događa s prostorom bivše Gradske vijećnice:

– U rujnu bi se trebao „otvoriti” fond na koji bi se mogao aplicirati projekt izgradnje zatvorenih gradskih bazena. Ukoliko bude tako, projekt ćemo svakako kandidirati i uz postojeći sportski kompleks „Ive Petranovića” ovdje bi mogli imati jednu „zaokruženu” priču – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Gdje je „zapelo” oko stare Gradske vijećnice

– Što se tiče uređenja zgrade stare Gradske vijećnice, priča traje više od četiri godine.

Mi smo je, konačno, priveli kraju. Grad je u ovu svrhu uložio preko 500.000,00 kuna i u ovaj prostor su trebali useliti članovi Udruge umirovljenika Nova Gradiška. Htjeli smo im omogućiti kvalitetan prostor za druženje i neometan rad, osigurati lako dostupan i arhitektonski prilagođen prostor. Čak smo krenuli i s dogovorima za opremanjem prostora koji bi bio isključivo za potrebe umirovljenika i našli modalitet da ne plaćaju režije. Napominjem da dosadašnji prostor u kojem su bili ni u kom slučaju nije primjeren za njihove potrebe i upravo zbog činjenice kako bi im omogućili kvalitetan rad i druženje u adekvatnom prostoru mi smo krenuli s tom pričom. U jednom trenutku, sa svim se stalo. Predsjednica novogradiških umirovljenika Julijana Žirovčić me izvijestila da umirovljenici ne žele prijeći u ovaj novi prostor jer im je, navodno, premali.

Smatramo se izigranim i opravdano pitamo ima li ovaj slučaj neke druge, političke konotacije?! Jednostavno, nije nam jasno zašto se ova lijepa priča opstruira i gdje je „zapelo”?! – rekao je gradonačelnik Vinko Grgić.

U nastavku sjednice gradska vijećnica Jelena Kovre upitala je dokle su stigli radovi na izgradnji kružnog toka kod „Pauna”:

– Radi se „punom parom”, trenutno smo bili prisiljeni izvoditi dodatne radove zbog statike, no vjerujem da bi do Uskrsa ovaj projekt trebao biti gotov. Također, ishodili smo građevnu dozvolu za Kožarsku ulicu, novim projektom bi riješili stazu uz potok Šumetlicu te krenuli s uređenjem Psunjske ulice – odgovorio je Grgić.

HDZ-ova Marija Mihaljević postavila je pitanje naplate parkiranja u naselju Urije, uređenja parkirališnih mjesta, izgradnje pristupne ceste u tom dijelu te uređenju nogostupa ispred zgrade bivše vojarne:

– Naplatom parkiranja uveden je red u ovaj dio grada, nastojimo voditi brigu o održavanju parkirališnih mjesta i urediti novi parkirališni prostor u ovom dijelu kod novoizgrađene zgrade u blizini Policijske postaje.

Što se tiče obnove i uređenja nogostupa kod zgrade bivše vojarne, moram reći da jednostavno nemamo sredstava za ovaj projekt. Samo obnova pročelja zgrade vojarne uz određene konzervatorske zahvate bi koštala oko 6 milijuna kuna. Postoje određene naznake i dobre inicijative iz Centra za socijalnu skrb te eventualno uređenje Muzeja poljoprivrede, no za sve ovo nužna su sredstva i podrška resornih ministarstava, stoga ćemo s ciljem rješavanja ovih pitanja ići u tom pravcu – rekao je gradonačelnik Grgić.

Što je s novom Gradskom knjižnicom?

SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić predložila je postavljanje informativno – prezentacijskih displaya, odnosno info panela na području naselja Urije te upitala u kojoj je fazi izgradnja i opremanje zgrade tzv. stare robne kuće u kojoj bi bila smještena nova Gradska knjižnica:

– Ideja o postavljanju info panela je više nego dobra, posebice u pravcu brendiranja našeg grada kao smart citya. Što se tiče nove Gradske knjižnice, pročelje zgrade je završeno, priprema se plan nabave i ide raspisivanje natječaja za javnu nabavu. Uglavnom, prostor bi trebao biti namijenjen potrebama knjižnice, svojevrsnog dnevnog boravka djece nakon škole, a planiramo ga ponuditi i udrugama u kulturi uz bagatelni najam.

O projektu „Biosol plus”, imamo menadžere godine, a tu su i druge nagrade

Informacije o projektu „Biosol plus” zatražila je gradska vijećnica Marijana Škara Ivković:

– Fotonaponska elektrana „Biosol” u Novoj Gradiški stavljena je u pogon kako bi se biomasa i solarna energija upotrijebili kao obnovljivi izvori održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene. Projekt „Biosol”, točnije fotonaponska elektrana, pušteni su u probni rad u listopadu 2021. godine i efekti učinjenog su više nego ‘urodili plodom’. Uz financijsku uštedu, smanjili smo i emisiju štetnih tvari u zrak.

Projekt je dobio maksimalne ocjene Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije. Projektom „Biosol plus” izgradit će se osam novih fotonaponskih elektrana koje će nam uštedjeti dodatna sredstva.

Da dobri vjetrovi „pušu” u Industrijskom parku činjenica je da su direktor CEKOM-a Adam Đanić i „Klimaopreme” Sergio Galošić proglašeni menadžerima godine, nagradu „Suncokret ruralnog turizma” ponio je OPG „Bošnjak”, a manifestacija „Advent u Novoj Gradiški” proglašena je drugim najljepšim Adventom u Hrvatskoj – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Projekt uređenja središnjeg gradskog trga eNovaGastro, zapadna tribina NK „Sloga”

Što je s izgradnjom nove gradske pozornice i zapadne tribine Nogometnog kluba „Sloga” pitanja su koja je postavio nezavisni Matej Zboril:

– Prije tri godine krenuli smo s izradom projektne dokumentacije za novi projekt uređenja središnjeg gradskog trga pod nazivom eNovaGastro. Projekt je vrijedan 3 milijuna eura, natječaj je raspisan i 1. ožujka smo predali potrebnu dokumentaciju. Ukoliko prođemo, projekt bi nas trebao koštati minimalnih 9 tisuća eura. Projekt uključuje jako puno stvari, uređenje nove gradske pozornice, zgradu na dvije etaže tipa back stage, uređenje kompletnog prostora do „Zagrebačke banke”, vodoskok. Taj projekt smo radili sa „Slavonskim dućanom” i Turističkom zajednicom grada Nove Gradiške pa uključuje energetsku obnovu ovog prostora, fotonaponsku elektranu koja će biti involvirana u ovaj prostor te dodatne turističke sadržaje. Nama je cilj u sljedeće dvije godine urediti središnji gradski trg.

Tribina na zapadnom dijelu Nogometnog kluba „Sloga” trebala bi imati 870 natkrivenih sjedećih mjesta i trebala bi biti gotova do 28. travnja – rekao je gradonačelnik Grgić.

Željeznički podvožnjak, zašto su poskupili komunalna naknada i vrtić

Gradski vijećnik Zoran Gazibarić upitao je kada će biti riješeno pitanje podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira te nepropisnog parkiranja u Ulici Josipa bana Jelačića:

– Pitanje nepropisnog parkiranja uskoro bi trebao riješiti novi komunalni redar, a rješenje za izgradnju novog podvožnjaka konačno se nazire. Napravljen je idejni projekt koji uključuje novu trasu željezničke pruge, radit će se novi podvožnjak s dvije paralelne trake, biciklistička staza, nogostup, gradit će se željeznički cestovni prijelaz u Prvči, a očekuje nas i uređenje zgrade Željezničkog kolodvora u Novoj Gradiški. Sve ovo trebalo bi biti realizirano u sljedećih nekoliko godina – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Zašto je poskupjela komunalna naknada u Novoj Gradiški i što će se njome financirati te zašto su poskupjele usluge Dječjeg vrtića, pitanje je koja je postavila HDZ-ova Ljiljana Ptačnik:

– Komunalna naknada nije poskupjela posljednjih 25 godina, sada je povećana za 6 posto. Sredstva od povećanja ići će u održavanje javne rasvjete i za održavanje komunalne infrastrukture. Vrtić je poskupio 25 posto. Neminovna je to činjenica s obzirom na sveprisutan porast cijena. Ukupni troškovi bi bili i puno viši da nije sufinanciranja Grada Nova Gradiška. Zapošljavaju se novi stručni djelatnici za rad s djecom, a nastoji se adekvatno honorirati i rad djelatnika u vrtiću. U suradnji s ostalim osnivačima vrtića nastojat ćemo dobiti dodatna sredstva kako bi se ova cijena, ipak, malo regulirala i financijski pomoglo roditeljima.

Što je s izgradnjom komunalne infrastrukture uz novo prodane parcele u Industrijskom parku i može li se što učiniti po pitanju uređenja prostora u Prvči te smanjivanju cijene korištenja doma u Prvči, pitanja su koja je postavio HDZ-ov Tomislav Bećirević:

– Dobivena je građevinska dozvola za uređenje komunalne infrastrukture na ovom području, uređeno je dječje igralište u Prvči, a cijena najma doma čak ide ispod stvarne tržišne cijene, no nastojat ćemo i tu nešto učiniti – odgovorio je gradonačelnik.

Aktualni sat je zaključila nezavisna Sara Šefer te upitala dokle se stiglo s radovima u Željezničkoj ulici:

– Radovi su u tijeku, trebali bi biti završeni do 26. travnja. Ukupna je vrijednost projekta 3.754.000,00 kuna. Projekt uključuje uređenje Željezničke ulice do Ulice Gaj, oko 320 metara ceste, kružni tok kod bunkera, 25 novih parkirališnih mjesta, 200 metara pješačke staze, rješenje odvodnje, potporni zid prema Šumetlici, a dogovaramo i novu ogradu. Sljedeći korak je uređenje ceremonijalne dvorane, portala te kompletnog ovog prostora – zaključio je gradonačelnik Grgić.

 

           

 

 

Komentari
Prethodni članakForum žena SDP-a: Cvijeće za sugrađanke, ali i borba za bolji položaj žena u društvu
Sljedeći članakU Domu kulture otvorena izložba akademskog slikara Hrvoja Marka Peruzovića