Manjak učenika u školama smještenim u manja mjesta Brodsko-posavske županije problem je koji postoji godinama. Osim iseljavanja, danas se i u tim dijelovima Hrvatske jednostavno rađa manje djece nego ranije. Dileme su za državu velike – slati učenike iz takvih mjesta u veće obližnje škole ili popraviti demografsku sliku upravo njihovim očuvanjem i razvojem.

Jedno je jasno, niti ministrica Blaženka Divjak koja se voli predstavljati kao beskompromisna kada su u pitanju nužne mjere i rezovi, nema hrabrosti biti ta koja će staviti ključeve u brave takvih odgojno-obrazovnih ustanova i time postati meta kritičara.

Nedavno smo ‘zbrajali’ osnovne škole Brodsko-posavske županije. Od trideset i pet njih, jedanaest je u Slavonskom Brodu, a tri u Novoj Gradiški. Gotovo svaka od preostale 21 ‘seoske škole’ ima i barem jednu ili dvije područne zgrade odnosno škole u okolnim mjestima, na području iste općine u kojoj se nalaze i te takozvane matična škola. I dok se gradske škole još nekako uspijevaju popuniti učenicima te se polako prebacuju na jednosmjenski rad koji im dozvoljavaju manji broj učenika i razreda, te su manje škole i prije tri desetljeća imale iste probleme pa se, primjerice, u Poljancima devedesetih godina nastava odvijala paralelno u istoj učionici za učenike različitih razrednih odjela odnosno generacija, a prvašiće se upisivalo svake druge godine.

Čak 174 škole u cijeloj Hrvatskoj imaju manje od 150 učenika. Prema podatcima Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije, na njihovu su području nadležnosti tri takve matične osnovne škole – u Dragaliću, Vrbovi i Slavonskom Šamcu. Granična je škola u Lužanima koja ima 159 učenika, a na području Županije je dosta i područnih škola poput one u Poljancima koje imaju do deset učenika. U školskoj godini 2018./2019. čak trinaest škola na području Županije nije upisalo niti jednog prvašića, javlja SBPlus

– Demografska je slika loša ne samo na području Brodsko-posavske županije, nego i cijele Hrvatske. Kako smo imali vrlo kratak rok da se očitujemo na predložene smjernice, slavonske su županije pa tako i Brodsko-posavska, proslijedile komentar da će postojeći prijedlog zasigurno dovesti do toga da se veliki broj, kako matičnih, tako i područnih škola, na našem području ugasi. Naš komentar je išao u smjeru da to ne smijemo dozvoliti, da se moramo boriti za naše škole jer bi njihovo gašenje značajno doprinijelo tome da se odlazak mladih iz Slavonije i dalje nastavi. Tvrdimo kako će to dodatno opustošiti naša sela. S obzirom na to da do danas nismo dobili konačne upute o tomu kako raditi mrežu na području Županije, držimo kako će se naše primjedbe uvažiti te neće doći do zatvaranja škola. – kazala je prošli tjedan Anica Vukašinović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije.

Jedan od mogućih rješenja problema sa strane Ministarstva je promjena statusa škola iz matičnih u područne kako bi se smanjio broj ravnatelja i drugog nenastavnog/administrativnog osoblja poput tajnika, računovođa i sličnih kadrova. Drugim riječima, u Brodsko-posavskoj županiji ne bi više postojalo 35 registriranih škola jer bi se neke od njih, ‘na papiru’/po nazivu i administraciji, spojile u jednu ustanovu, dok bi se fizički i dalje održavala nastava u svim zgradama kao i dosad. Usporedbe radi, samo Općina Oprisavci i tamošnja osnovna škola ima šest područnih škola; PŠ Trnjanski Kuti, PŠ Poljanci, PŠ Svilaj, PŠ Prnjavor, PŠ Novi Grad, PŠ Kupina, no za nadziranje rada u svima njima, Ministarstvo plaća samo jednog ravnatelja i potrebno ‘administrativno osoblje’ koje obavlja poslove za sve te škole. Isto bi moglo biti primijenjeno i drugdje.

Tradicija malih škola diljem slavonije posebna je i dijelom bi svakako trebala biti očuvana, uz, dakako, racionalizaciju pojedinih troškova. Vrijedi li ‘žrtvovati’ neka radna mjesta kako bi djeca imala jednake uvjete obrazovanja, bez obzira na to žive li u ruralnoj ili gradskoj sredini, hoće li sve, ipak, ostati po starom ili je ‘ključ u bravu’ za neke škole neminovan – odgovorit će Ministarstvo.

Izvor: SBPlus
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakStaro Petrovo Selo: obilježavanje Dana općine; bogat zabavni program, utakmice, kuhanje čobanca…
Sljedeći članakNovogradiški umirovljenici: Kroz život s osmijehom