Već tradicionalno, svake godine uz Dan grada i blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije brojne novogradiške udruge organiziraju koncerte i niz događanja kako bi dostojno obilježili ove najznačajnije datume u životu svakog grada. Tim povodom ove subote, 21. ovog mjeseca u novogradiškom Domu kulture od 19 sati cjelovečernji koncert održat će članovi Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška i njihovi gosti, kulturno umjetnička društva “Kolo” iz Starog Grabovca, “Željezničar” iz Zagreba i “Repušnica” iz Repušnice.

Kako ističe predsjednica Folklornog ansambla mladih Ernestina Straga Šašić, sve su to njihova prijateljska društva, a dobrodošli su svi naši sugrađani:

Imamo još nešto slobodnih mjesta, stoga pozivam sve naše sugrađane da nam se pridruže. Očekuje ih bogat foklorni program i niz koreografija, stoga, vjerujem da ćemo svi zajedno provesti jednu lijepu i ugodnu večer uz ples i pjesmu.

Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška osnovan je prije godinu i pol dana s ciljem proučavanja, prenošenja i očuvanja kulturne i tradicijske baštine. Fokus im je prvenstveno u radu s djecom i mladima jer su, kako ističu, samo oni jedino jamstvo da ćemo naš kulturni identitet sačuvati od zaborava. U ansamblu djeluju dječja skupina, skupina mladih te starija skupina kao njihova podrška i tamburaška sekcija. Trenutno broje 45 članova, a iza njih su i brojni nastupi na “Brodskom kolu”, dječjoj smotri folklora u Sičama, Dragaliću, Ljupini, Repušnici, Starom Grabovcu, Velikoj Ludini te manifestacijama u organizaciji Turističke zajednice grada Nova Gradiška, Župe Jug. Posebno su ponosni na nastup na manifestacji “Nismo mladi, al smo lipi” gdje su osvojili posebnu nagradu za najljepšu snagu i drugo mejsto u kategoriji parova te nastup na “Novogradiškom glazbenom ljetu”.

Drugu godinu za redom uspješni su organizatori manifestacije “Diko moja priko kola priđi” kojom se obilježava svetkovina Kraljice sv. Krunice župe Jug te večeri folklora “Gradu na dar”:

Uz pjesmu i ples, bave se i izradom narodnih nošnji koje izrađuju vrijedne ruke članica starije skupine.

Pripreme za sutrašnji koncert u punom su jeku, a ovom prigodom želim zahvaliti i svim našim sponzorima koji su nam pomogli u organizaciji koncerta, Pučkom otvorenom učilištu Auto moto centar, Pekarni “Capan” i “Europa”, PVC stolariji Jurišić, Frizerskim salonima “Ana” i “Fency”, “L&M”, Auto školi “Kuš”, obrtu “Mađarica”, Vinariji “Hoborka”, slastičarnama Galerija i Princeza, Modingu, MKM-u, kafe barovima Grič, Bar cod, Sokol i TO “Šokac”. Hvala im od srca. Također, pozivamo sve koji žele pjevati, plesati i korisno provesti slobodno vrijeme da nam se pridruže – dodaje Ernestina Straga Šašić.

Komentari