Aktualni sat današnje, desete sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška i ovoga je puta bio prigoda za postavljanje brojnih vijećničkih pitanja koja su se odnosila na svakodnevno funkcioniranje Grada i gradskih službi na koja je i ovoga puta spremno odgovarao aktualni gradonačelnik Vinko Grgić.

Jesu li mještani Mjesnog odbora Kovačevca građani “drugoga reda” i koliko je proračunskih sredstava izdvojeno za ovaj dio grada, dinamika izgradnje pješačkih staza u Relkovićevoj, Gajevoj i Mažuranićevoj ulici, rekonstrukcija Gradskog parka, uređenje potoka Laminac, rekonstrukcija Ulice Mala i baruna Trenka, besplatni kućni priključci na vodovod i kanalizaciju, održavanje javnih površina u gradu, nove investicije u Industrijskom parku, radovi na izgradnji sportskog centra Ive Petranovića u blizini gradskog bazena, uređenje parkirališta na rakrižju Ulice Seged i Željezničke ulice, izgradnja nekoliko kružnih tokova u gradu, dolazak novih sveučilišta, uvođenje širokopojasnog interneta za grad i šire novogradiško područje, samo su neka od postavljenih pitanja i novih projekata koji su u pripremi ili fazi realizacije.

Što se tiče rekonstrukcije pješačkih staza, radovi su na pomolu. Pobrojao ih je gradonačelnik Grgić:

– Sutra kreće asfaltiranje Relkovićeve ulice od FINE do željezničkog kolodvora. Poslije Uskrsa kreće rekonstrukcija dijela Gajeve ulice i Ulice bana Ivana Mažuranića.

U planu je izgradnja nekoliko kružnih tokova:

– Sljedećeg utorka krećemo s izgradnjom kružnog toka kod crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Nakon toga slijedi izgradnja kružnog toka kod “Kauflanda”, koji će u potpunosti financirati “Hrvatske ceste”. Razgovarali smo s predstavnicima Županijske uprave za ceste i dogovorili da se o njihovom trošku (vrijednost radova oko 700.000, kn) prebace semafori kod FINE i raskrižja kod tvrtke “Tang”.

Nova ulaganja u Industrijskom parku, gradi se nova tvornica…

Najavio je i nova ulaganja u Industrijski park; detalje još je ne želi otkriti:

– Prošli tjedan sam potpisao ugovor za izgradnju nove tvornice u Industrijskom parku. Postoji interes za izgradnju još nekoliko tvrtki, javnost ćemo na vrijeme izvijestiti. U ovom trenutku samo mogu reći da se radi o odličnoj priči.

Vijećnika Darija Marenića zanimala je točna brojka pripremljenih projekata gradske tvrtke, odnosno Centra kompetencija za napredno inženjerstvo koja djeluje u okviru novogradiškog Industrijskog parka:

– Riječ je o Centru kompetencija za napredno inženjerstvo koji planira ulaganja u Industrijski park u vrijenosti oko 115 milijuna kuna. Tu je i Tehnološki park gdje imamo kandidirana ulaganja u vrijednosti 20 milijuna kuna. U ovom trenutku kandidirani su projekti za izgradnju infrastrukture u vrijednosti oko dva milijuna kuna. Ulazimo i u proceduru preuzimanja sjevernog dijela parcela u Industrijskom parku, prikupili smo dosta dokumentacije i vjerujem da ćemo ubrzo doći do novih desetak tisuća kvadrata za daljnje proširenje Industrijskog parka.

Od sljedeće godine širokopojasni internet

Početkom sljedeće godine trebali bi krenuti radovi na postavljanju širokopojasnog interneta, a već za mjesec dana građanima bi u potpunosti trebao biti na raspolaganju novouređeni sportski park Ive Petranovića koji će imati nekoliko sportskih sadržaja za sve uzraste. Stanovnici nebodera u naselju Urije nakon deset godina obećanja dobit će uređeno parkiralište; rekonstrukcija ulica Mala i baruna Trenka ide zadovoljavajućim tempom. Tu su i besplatni kućni priključci na vodovod i kanalizaciju, a na red je došlo i pitanje gradskog parka s čijom se rekonstrukocijom krenulo jučer.

Vijećnica Nezavisne liste birača Zorica Lalić pozdravila je projekt uređenja Ulice Mala, ali i postavila pitanje, po njoj, nedovolne brige o očuvanju gradskih znamenitosti prigodom rekonstrukcije ove ulice. Postavila je i konretno pitanje kašnjenja s isporukom uplatnica za komunalnu naknadu.

Radi se o gorućem problemu za koji Grad nije kriv, jer se radi o objedinjavanju računa za komunalnu naknadu i slivne vode koje izrađuju u suradnji s “Hrvatskim vodama”. Radi se o odvojenim sustavima naplate, problema ima puno, no nakon usklađenja, Grad će maksimalno nastojati iziću u susret građanima. Kako građani ne bi morali odjednom plaćati velike iznose, bit će im omogućeno plaćanje ovih računa u više rata.

Grad će sufinancirati kupnju zemljišta za izgradnju kuća mladim obiteljima

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, gradski su vijećnici donijeli Odluku o sufinanciranju kupoprodaje građevnog zemljišta u vlasništvu Grada Nova Gradiška mladim obiteljima radi izgradnje vlastite stambene zgrade na području grada. Mjeru je predstavila SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić:

– Ovom se odlukom mladoj obitelji, odnosno ljudima do 41. godine života omogućuje sufinanciranje kupnje građevnog zemljišta. Pod građevnim zemljištem smatra se formirana građevna čestica koja ispunjava minimalne uvjete za ishođenje dokumenata za građenje. Ovom odlukom se mladim ljudima, odnosno obiteljima gdje jedan od bračnih drugova ima prebivalište na području Grada Nova Gradiška, uz uvjet da drugi bračni drug koji nema prebivalište na području grada, priloži ovjerenu odluku javnog bilježnika da će stanovati u toj novoizgrađenoj stambenoj zgradi, omogućuje da dođe do željenog stambenog rješenja.

Pohvalno je što se omogućuje sufinanciranje kupnje zemljišta za izgradnu stambene zajednice i jednoroditeljskim obiteljima, obiteljima sa samohranim roditeljima i osobama koje žive u izvanbračnoj zajednici sukladno Obiteljskom zakonu. Smatramo da će ovakva odluka omogućiti ostanak obitelji u Gradu Nova Gradiška, što nam je svima cilj – kaže Rakas.

 

Photo: Dejan Ivanković

 

Komentari
Prethodni članakOdbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata zasjedao uoči “Bljeska” / Foto
Sljedeći članakPrvi Uskrsni sajam u našem gradu