Cernički ćupteti i davoračka riba, svoje mjesto našli su u jedinstvenom projektu “Muzeji u loncu” koji je prije pet godina pokrenuo Gradski muzej Požega, a potom ga proširio i na 14 ostalih muzeja istočne Hrvatske.

Pokrenut je kako bi sustavnim istraživanjem tradicijskih jela Slavonije, Baranje i Srijema, dokumentiranjem pripreme i rekonstrukcije preko trideset gotovo zaboravljenih jela, te pokretnom izložbom “Muzeji u loncu” ostalo zabilježeno ono čime se imamo itekako dičiti i ponositi.

Uz izložbu i katalog, u vlastitoj produkciji je snimljen istoimeni dokumentarni film koji široj javnosti kroz lokalne televizije i putem interneta kroz projekt, na duhovit način predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu kroz tridesetak nepoznatih tradicijskih jela upućujući na njihovu moguću ugostiteljsku primjenu, skrećući ujedno pozornost i na svih petnaest muzeja regije.

Ova jedinstvena gastro-foto izložba, koja jednostavno budi apetit i evocira uspomene, sinoć je otvorena i u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

Predstavila ju je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić, a o vrijednosti postava progovorila i ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška Marija Mihaljević.

Budući su u ovaj jedinstveni projekt s našeg područja bili uključeni i članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Tomislav”, o radu društva i specifičnostima autohtonog jela, cerničkih ćupteta, govorio je predsjednik društva Đuro Vuk, a izložbu otvorio gradonačelnik Vinko Grgić.

– Došli smo s jednom pozitivnom pričom koji ima perspektivu, a tradicija i baština, doista je imaju.Gradski muzej Požega je pokrenuo ovaj projekt sa željom da ta zaboravljena, tradicijska jela na neki način probamo kapitalizirati. Muzeji žele biti koristan dio zajednice i ukazati svojim istraživanjem na nešto što je doista veliki potencijal. Kada smo krenuli po našem požeškom kraju istraživati jela, shvatili smo da toj priči nema kraja. Poanta ovog našeg projekta je upravo ta da svako ovo jelo ima svoju priču. Danas priča sve prodaje, ne moramo je tražiti…

Svako ovo prezentirano zaboravljeno jelo naprosto vas tjera da slušate o običajima i prošlosti, povijesnom kontekstu i zašto ona ne bi bila emisari na tanjuru u nekakvoj turističkoj budućnosti naše Slavonije?! Jako je teško privući turiste u naš kraj, stoga mislimo da bi ova priča s jelima mogla “upaliti” i privući turiste – kaže ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić.

– U posljednjih petnaestak dana ovo je treća izložba u našem gradu i to je odlična stvar. Na tom je tragu i večerašnja izložba o zaboravljenim jelima. Činjenica je da se najbolje jede ovdje kod nas u Slavoniji, a ovo je jedan od najboljih načina kako prezentirati tradiciju i privući turiste na naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva. I to je način kako oživjeti naš kraj i pokrenuti razvoj, stoga hvala inicijatorima izložbe i ovoga projekta što su nam prezentirali ovu sjajnu izložbu – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

 

Komentari
Prethodni članakRezultati natjecanja iz Industrijsko obrtničke škole: Novogradiščani Darko Pavičić i Josip Svitlanović drugi
Sljedeći članakDječja pokladna povorka ponovno oduševila publiku / Foto