Nakon devet godina rada izvan svog matičnog prostora Gradski muzej Nova Gradiška sinoć je otvorio vrata posjetiteljima. U rekonsturiranoj zgradi muzeja, samo za ovu prigodu sinoć je svečano otvorena izložba 50 godina slikarstva istaknutog hrvatskog slikara, našeg Novogradiščanina Tomislava Petranovića Rvata. O slikarskom opusu ovog osebujnog umjetnika govorili su akademik Tonko Maroević, ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević i sin Tomislava Petranovića, poznati kazališni redatelj Silvije Petranović. Bila je ovo prigoda posjetiteljima prezentirati i zgradu novoobnovljenog muzeja koji je punih devet godina čekao na svoju obnovu. Zadovoljstvo nije krio gradonačelnik Vinko Grgić. Izložba Tomislava Petranovića Rvata nije bio slučajan izbor, ističe Grgić:

– Drago mi je i izuzetno sam sretan što smo nakon devet godina završili s obnovom Gradskog muzeja i otvorili izložbu Tomislavu Petranoviću u čast. Grad Nova Gradiška mora se zahvaliti i vrijednovati ljude poput njega. Danas je prikazan jedan životni opus ovog istaknutog hrvatskog slikara dug 50 godina. Nakon devet godina egzodusa našeg Gradskog muzeja koji je radio na deset, jedanaest lokacija, a izložbe su se odvijale na mjestima koje vjerujem da muzealci žele zaboraviti, Grad dobiva svoje dimenzije koje treba imati. To je jedna velika i lijepa stvar. S gradnjom Gradskog muzeja će se nastaviti. Kandidiran je projekt za još jednu građevinu, nastavljamo dalje i vjerujem da ćemo se za koju godinu ponovno veseliti novim, kvalitetnim prostorima – kaže Grgić.

Marija Mihaljević: Priča sa sretnim završetkom

Projektna dokumentacija i radovi na obnovi zgrade Gradskog muzeja započeli su 2008. godine, djelatnici muzeja “iseljeni” su godinu dana kasnije i nakon toga kreće priča s radom Gradskog muzeja izvan njihovog domicilnog prostora.

– Želim zahvaliti svima koji su nam omogućili da za cijelo vrijeme prognostva i rada izvan naših prostora radimo i održavamo izložbe. Ovaj projekt obnove i adaptacije ove barokno klasicističke zgrade 18. i 19. stoljeća i graditeljsko spomeničko kulturno dobro zapadnog trga Nove Gradiške ima dvostruku vrijednost u svojoj obnovi. Mijenjali su se projektanti, nadzorni inženjeri, prolazilo je vrijeme i danas sa zadovoljstvom mogu reći da smo u prvoj fazi obnove došli do kraja. Želim zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ove ideje. Ponajviše želim zahvaliti gradonačelniku Vinku Grgiću koji se maksimalno angažirao da se vratimo ranije. Prema ugovoru, trebali smo se vratiti u lipnju 2017. godine. Svima je jasno da je ovo ogroman pomak, stoga hvala njemu, zamjenici i svim gradskim službama. Uz muzej i prostor u koji smo ušli, zajedno s Gradom tijekom sljedeće godine ćemo raditi na opremi radnih prostora i pronalaženju stalnih depoa izvan ovog muzeja kako bi otvorili prostore za stalni postav. Radit ćemo na nabavi ostale opreme za dodatne muzejske sadržaje, nastavit ćemo obnovu adaptacije potkrovlja na Trgu kralja Tomislava 6 i bit ćemo pokretači i pozitivna kreativna ekipa koja će se truditi da dođemo do idejnog rješenja na dvorišnom zapadnom dijelu muzeja i njegove dogradnje. Muzej zaista nema dovoljno prostora, a ima zavidnu kompleksnu arheološku, kulturno povijesnu, etnološku građu. On je slika svih nas i nosi naše nasljeđe. Temelje smo postavili i idemo dalje – ističe ravnateljica Marija Mihaljević.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture, Grada Nova Gradiška, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Brodsko posavske županije.

50 godina slikarstva Tomislava Petranovića Rvata

Novogradiščani su sinoć imali prigodu razgledati jedinstvenu izložbu našeg sugrađanina, slikara Tomislava Petranovića Rvata. Izložba zaokružuje u cjelini rad istaknutog hrvatskog slikara, rođenog 1934. godine koji uskoro slavi 83 godine života. Tomislav Petranović Rvat – Thoma, prije svega je “Slikar fantastičnih vizija, maštovito iscrtanih pojedinosti…” kako navodi Hrvatska likovna enciklopedija. Sudjelovao je na preko 100 skupnih i 25 samostalnih izložbi.

Tomislav Petranović je vodio zanimljiv privatan i umjetnički život neiscrpne kreativnosti koju nije pokolebala ni nedavna bolest. Retrospektivna izložba ocrtava etape na umjetničkom putu slikara.

Ovaj sveobuhvatni projekt zaokružen je reprezentativnom monografijom u izdanju Gradskog muzeja Nova Gradiška, za koju je nadahnuti tekst napisao akademik, dr.sc.Tonko Maroević.

– Nije lako ocrtati stvaralačku amplitudu Tomislava Petranovića…Rezultat je djelo koje od zavičajnih premisa kreće prema kozmopolitskom i univerzalnom, djelo koje je izazove duha vremena i poticaje prostora življenja znalo procijediti kroz individualni filtar Tomislava Petranovića – pa bio on Rvat ili Thoma, odnosno i kad je jedan i kad je drugi – istaknuo je, između ostalog, dr.sc.Tonko Maroević, akademik.

 

Komentari
Prethodni članakŠtivica: Božić u školi / Foto
Sljedeći članakSindikata umirovljenika Hrvatske – Podružnica Nova Gradiška: ugodno i kreativno druženje