U ponedjeljak, 18. listopada Gradski muzej Nova Gradiška obilježio je 70. rođendan. Tim povodom u posjet muzeju stigli su učenici drugog C razreda gradske Osnovne škole „Mato Lovrak”. S muzejskom djelatnošću tom ih je prigodom upoznao ravnatelj Gradskog muzeja i voditelj Galerijskog odjela prof. Miroslav Pišonić. Osvrnuo se pritom na sam datum osnivanja Gradskog muzeja:

– Dana 18. listopada 1951. godine, zaključkom Narodnog odbora kotara Nove Gradiške, sa svrhom skupljanja i očuvanja kulturne baštine, osnovan je Muzej. Prva zbirka otvorena je u kući mr. ph. Karla Dieneša, a prvi kustos bio je učitelj Stjepan Maraković. Neposredni povod za osnivanje muzeja bio je poklon obitelji Spišić sačinjen od zbirke starog oružja, numizmatičke zbirke i više arheoloških nalaza. Ovi događaji su prethodili osnivanju Zavičajnog muzeja 1971. godine, te naposljetku i osnivanju Gradskog muzeja Nova Gradiška 1999. godine – istaknuo je Pišonić.

S povijesnim činjenicama o osnivanju Gradskog muzeja upoznala je i voditeljica Arheološkog odjela dr. sc. Marija Mihaljević:

– 18. listopada 1951. godine je jedan od datuma kada je krenula inicijativa za osnutak muzeja. Želim svakako napomenuti da to nije bila prva inicijativa. Naime, najveći broj hrvatskih muzeja je osnovan između dva svjetska rata. Vjerojatno je takvih inicijativa bilo i u Novoj Gradiški. Naime, nakon Drugog svjetskog rata, Kulmer je Gradu pokušao ostaviti dio svoje imovine i određenih predmeta, međutim nije došlo do usuglašavanja i nažalost dio toga je nepovratno otišao, a nije se ni muzej osnovao. 1952. godine je gospođa Slava Spišić poklonila suprugovu zbirku muzeju koja se, uglavnom, sastojala od krajiškog oružja, jatagana, pušaka, dijela arheoloških predmeta kojih, nažalost, danas nema. Zašto?!

Jer muzej nije uspio dobiti prostor pa se selio iz jednog prostora u drugi. Nakon toga se zbirka seli u cernički dvorac gdje je pokojni Tomislav Petranović radio likovni postav, no vrlo brzo je zbirka izmještena i završila je u Kotarskom sudu, zgradi na sadašnjem Trgu kralja Tomislava.

Nažalost, zbirka je bila smještena u prostoru koji se nije čuvao i još je dio zbirke umanjen za veliki dio predmeta. Kada bih se osvrnula na prošlost ili povijesnost novogradiškog muzeja rekla bih da još uvijek vodimo istu bitku. Nemamo dovoljno prostora, a niti kadrova i nismo se daleko odmakli od problema u odnosu na same početke osnivanja muzeja.

1971. godine ponovno se osnovao muzej. Inicijator je bio  Kulmer, no s obzirom da se nisu mogli usuglasiti tko će biti ravnatelj, muzej je integriran u tadašnje Narodno sveučilište Matija Antun Relković, a tek je 1999. godine izdvojen kao samostalna ustanova, odnosno kao Gradski muzej Nova Gradiška – kaže Mihaljević.

 

Komentari
Prethodni članakUz „Mjesec hrvatske knjige”: Spisateljica Maja Šimleša družila se s malim Novogradiščanima
Sljedeći članak83 novooboljele osobe od COVID-19 u protekla 24 sata