Vedra i poticajna događanja u MJESECU HRVATSKE KNJIGE, a u GODINI ČITANJA Gradska knjižnica Nova Gradiška nastavila je u ponedjeljak, 18. listopada, na radost prvašića iz Osnovne škole „Mato Lovrak“ i njihove učiteljice Irene Barić predstavljanjem treće slikovnice spisateljice Maje Šimleša o dugovratoj i dražesnoj žirafici : SULI U AVANTURI : PRIJATELJSTVO u kojoj je glavna junakinja dugovrata i dražesna žirafa Suli koja je sa spisateljicom „doputovala“ iz Zagreba.

„ Slikovnica govori o mladoj žirafi bez krda koja bezuspješno pokušava pristupiti krdu zebri, bivola, lavova i majmuna, no nigdje nije prihvaćena jer se izrazito razlikuje od njih. U trenutku kada izgubi nadu da će se ikada uklopiti u ijedno krdo, priđe joj slon koji joj ukaže na njene kvalitete. Suli u slonovim riječima pronađe mudrost koja ju odvede korak bliže sreći, a iz svega se rodi neobično prijateljstvo i zaključak: „A ako znaš koji je tvoj dar, i ti ćeš naći prijatelja par!“ /JK/

Nasmiješena spisateljica Maja Šimleša brzo je uspostavila spontani kontakt sa djecom koja su kroz stihove saznala sve o žirafici Suli, njenim zabavnim avanturama i prijateljstvu te ih upoznala i s ostale dvije slikovnice o Sulinim avanturama te novom knjigom za poticanje čitanja SLIKOBASNE. Ukazala je i na veliku ulogu ilustratora u stvaranju svake knjige i slikovnice pa tako i SULI koju je „slikovno“ osmislio Sven Nemet.

Moderatorica i organizatorica zbivanja bila je Ernestina Straga-Šašić, struč.spec.admin.publ., v.d.ravnateljica Gradske knjižnice NG, a knjižnični tim GKNG također je s radošću dao podršku ovom vedrom susretu.

SULI (Maja Šimleša)

Ovo je pustolovina s afričkog juga

gdje mala žirafa traži svog druga.

Ovo je i legenda o mudrom slonu

koji životinje savane uči bontonu.

Poslušaj priču o šašavoj Suli

koja pruge želi i banane guli,

A sve zato što ne zna tko je

i ne može naći krdo svoje.

U drugom dijelu ovog književno-likovnog druženja uspješno je održana likovna radionica simbolična naziva KNJIŽNO-MUZEJSKA PRIČA: DRUGačiji osjećaj. Vodila ju je Jelena Kovre mag. educ. art, muzejska pedagoginja iz Gradskog muzeja Nova Gradiška, koji je bio suorganizator ovog za mališane nezaboravnog druženja organiziranog u povodu Mjeseca hrvatske knjige. Likovna radionica je bila na temu osjećaja s ciljem promicanja dviju gradskih ustanova i pobuđivanja zanimanja za sve vrste umjetničkog izričaja kod najmlađih. Ideju izrade likovnog djela ove radionice objasnila je voditeljica radionice, inače i dugogodišnja kreativnostručna suradnica GKNG, Jelena Kovre: „ Suli je u svojoj avanturi doživjela razne osjećaje – od tuge, usamljenosti i straha do sreće, ushita i zadovoljstva. Ideja je pomoći učenicima da, potaknuti Sulinom avanturom, dožive takve osjećaje i iskažu ih putem jednostavne, čiste i dostupne likovne tehnike jer im takav način izražavanja pomaže naučiti nositi se s onime što osjećaju te kako to izraziti, što je ključno za osobno zdravlje i razvoj.“

U tomu su i uspjeli što dokazuje njihova mala izložba likovnih radova koju možete razgledati do kraja ovoga tjedna na Dječjem odjelu GKNG.

Veseli susret završio je skupnim fotografiranjem sa „žirafom“ Suli, spisateljicom i knjižničarima, slavonskim domjenkom (hvala „Slavonskom dućanu“!), čarobnim sokićima s likom žirafe i slatkišima za poticanje čitanja te pozivom autorici da čim prije posjeti naš grad i male i velike čitatelje.

Foto: Gradska knjižnica Nova Gradiška, Željko Grganić

 

 

Komentari
Prethodni članakPožar u Rešetarima: Pripremite se za sezonu grijanja
Sljedeći članakGradski muzej Nova Gradiška proslavio 70. rođendan