Muzeji diljem Hrvatske u petak su ponovno otvorili svoja vrata. Već 18. godinu zaredom Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je popularnu kulturno-turističku manifestaciju ”Noć muzeja”, a ovogodišnja tema bila je ”Muzeji su važni”. Svake godine, u ovu, sada već punoljetnu manifestaciju, uključuje se sve više muzeja, galerija i institucija koje njeguju kulturnu baštinu. Među njima je i ove godine bio Gradski muzej Nova Gradiška koji je Noć muzeja obilježio prigodnim izložbama.

Uz uvodnu melodiju Ansambla flauta Glazbenog odjela OŠ Mato Lovrak pod vodstvom profesorice Daliborke Krešić u predvorju muzeja, večer je svečano započela u 19 sati u Galerijskom prostoru Muzeja gdje je otvorena interaktivna izložba suvremene hrvatske umjetnice Ane Sladetić. Nakon toga, u 20 sati uslijedilo je i otvorenje izložbe u potkrovlju Gradskog muzeja “Lice i naličje muzeja”.

Uz dva ciklusa radova „Čisto i krivo“ te „Dream maps“ novogradiškoj publici se po prvi puta predstavila umjetnica Ana Sladetić.
“Ona je afirmirana umjetnica s bogatim umjetničkm stažom. Imamo čast da se ova izložba realizirala i kod nas, jer u planu je već 5 godina. Izložba je interaktivna i zanimljiva te zahtjeva od posjetitelja da se uključi kako bi rad bio u potpunosti realiziran. Priziva promatrača da ju dodirne, iako je poznato da se u muzejima eksponati ne smiju dirati. Ovdje je upravo suprotno.” – naglasio je ravnatelj Muzeja Miroslav Pišonić.

Umjetnica je to koja svojim radom i inovativnim tehnikama konstantno proširuje granice umjetnosti, izlazi iz klasičnih okvira i propituje svijet koji ju okružuje. „Crne slike“ radovi su koji su posebno zaintrigirali publiku. Riječ je o interaktivnim radovima koji se smiju dirati, odnosno, da bi se vidjelo što se doista nalazi u pozadini, potrebno je otkriti toplinom dodira. To su, pojašnjava umjetnica, slike nazigled lišene svake forme. Naime, svoje originalne akvarele s prikazima intimnog prostora prekriva termokromatskom crnom bojom koja reagira na toplinu ljudskog dlana što iziskuje interakciju posjetitelja i izloženog rada.  „Slike se smiju dirati i upravo kroz interakciju radovi postaju vidljivi. Tema je nered koji volimo skrivati, ali upravo taj nered ima jedan život i puno govori o nama. Ove crne slike, na neki način su i poruka da putem crnih ekrana vrlo lako ulazimo u nečiju intimu  i time lako osuđujemo drugoga, a ne vidimo sebe.“ – pojasnila je. „Otuđeni smo jedni od drugi, trebamo cijeniti prisutnost. Upravo zajedničkim naporima, što je više ljudi pred radom u isto vrijeme, brže će doći do rješenja.“ – dodaje.

Tema ovogodišnje Noći muzeja bila je “Muzeji su važni”. Ravnatelj Gradskog muzeja naglasio je kako svi trebamo prepoznati važnost muzeja ne samo u baštinskom i kulturno-umjetničkom smislu. “To je, dakako važno, ali muzeji su nam važni i iz razloga što u ovom konzumerističkom društvu čuvaju identitet koji u ovoj globalnoj atmosferi iščezava.” – istaknuo je ravnatelj.

Marija Mihaljević, muzejska savjetnica i voditeljica Arheološkog odjela Gradskog muzeja ističe da su muzeji važni jer čuvaju materijalno i nematerijalno nasljeđe vezano uz određeno područje. Ovakve manifestacije, ističe, jedan su od načina promoviranja muzejske djelatnosti, ali to bi trebalo činiti kontinuirano tijekom cijele godine.

U potkrovlju Muzeja otvorena je izložba “Lice i naličje muzeja” na kojoj je izložen tek manji dio bogatog fundusa Gradskog muzeja Nova Gradiška. “Ovo je samo mali uvid od onoga što imamo u etnološkom, arheološkom, kulturno-povijesnom, knjižno-izdavačkom odjelu. Prema tome, trebamo i osvijestiti sve kako u našem muzeju postoji velika građa i bogatstvo koje se treba istražiti i prezentirati javnosti.” – naglasila je Marija Mihaljević.

Tijekom cijele večeri svi posjetitelji su mogli uživati u kuhanom vinu i tradicionalnom cerničkom specijalitetu – ćuptetama.

 

 

Komentari
Prethodni članak“Noć muzeja” s mirisom prošlosti u režiji Oldtimer kluba “Classic 99”
Sljedeći članakHPD „Graničar” obilježio 30 godina od obnovljenog rada / foto