Gradski muzej Nova Gradiška neumorno svoj izložbeni prostor puni neobičnim, fantastičnim, povijesnim, do sad ne viđenim djelima i umjetninama, radovima brojnih akademskih slikara i umjetnika s područja Lijepe naše.

Tako je i jučer upriličena prva samostalna izložba crteža i slika Ljube Ivančića na prostoru Slavonije i Baranje. Umjetnik koji je rođen 18. siječnja 1925. u Splitu. Od 1954. izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad primio je i velik broj nagrada. Ljubo Ivančić umro je u Zagrebu 20. travnja 2003. O njegovoj ostavštini brinu dvoje značajnih umjetnika, Nina Ivančić i Damir Sokić, a zahvaljujući njima realizirana je ova izložba. 

Autor izložbe je svima dobro poznati Miroslav Pišonić koji je u uvodu rekao par riječi o umjetniku Ljubi Ivančiću

-”Govoriti o ovako velikom umjetniku nije ni malo lako. Koliko god da nabrajamo biografske podatke Ljube Ivančića, nikad nije dovoljno, jer je on puno više od tih šturih informacija. Ljubo Ivančić na našoj likovnoj sceni jako je bitan i obilježio je drugu polovicu dvadesetog stoljeća. U svom stvaralaštvu bavio se figurativnim slikarstvom i ostavio nam je u nasljedstvo brojna umjetnička djela koja šalju snažnu poruku, a vas pozivam da dođete ponovno i pogledate ovu izložbu, jer jednom nije dovoljno”

Na svečanosti otvorenja brojne nazočne je pozdravila Marija Mihaljević, ravnateljica novogradiškog muzeja, dok je o značenju same izložbe i njezinom predstavljanju u Novoj Gradiški govorio profesor Damir Sokić.

-”Mnoge od slika koje su ovdje izložene, nisu nikada bile prikazane za vrijeme njegova života. Naime, on je bio jedan samozatajan čovjek koji je živio u ateljeu, slikao je svakodnevno desetljećima, gdje su slike iz mraka dolazile na platno, a kada bi ih završio friške bi ih stavljao jednu na drugu, gdje su se one zalijepile. Nakon Ljubine smrti, njegova kćer Nina Ivančić i ja pronašli smo tu hrpu i počeli smo izlagati ova, po mnogočemu posebna umjetnička djela”. 

Izložbu je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić, koji je i ovoga puta podržao rad Novogradiškog muzeja. 

-”Tek sada kad čovjek malo pogleda, svi ćemo imati potrebu doći bar još jednom ili dvaput pogledati ovu izložbu u samoći da se uvjerimo u kvalitetu izloženih radova. Ova izložba velika je vrijednost za naš mali grad i vjerujem kako je ovo najljepše što nam se po pitanju umjetnosti dogodilo u ovoj godini. Hvala vam što ste nam omogućili da zidove našega muzeja krasi ova nevjerojatna izložba”. 

”Ljubo Ivančić: Vama” obraća se upravo Vama. Dođite u gradski Muzej i ”poslušajte” ga, jer mnogi ga smatraju velikanom Hrvatske umjetnosti, stoga, iskoristite priliku i ”uđite” dublje u misli ovoga jedinstvenog umjetnika. 

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakNova Kapela: Kod 27-godišnjaka pronađen cijeli arsenal oružja
Sljedeći članakČlanovi novogradiškog Liječničkog zbora upoznali mogućnosti genetskog testiranja na rak