Hrvatski liječnički zbor podružnica Nova Gradiška u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka sinoć je održao svoj redoviti sastanak na kojem su članovi zbora, ali i drugi zainteresirani mogli čuti predavanje znanstvene savjetnice Instituta Ruđer Bošković, doktorice Sonje Levanat na temu “Nasljedni rak dojke i jajnika i mogućnost genetskog testiranja”. 

Govorila je kroz školski sat predavanja doktorica Levanat o pozitivnim i negativnim učincima toga testiranja, te kako kako se na isti gleda u svijetu. Pojasnila je i kako se provodi testiranje, ali i iznijela statističke podatke jer svega 1o posto pučanstva bi moglo nositi genetsku mutaciju u sebi koja bi mogla izazvati rak, no i taj postotak je u medicini izuzeto bitan. Zato je važno  voditi brigu o sebi i kroz redovite preglede i testiranja znati što nam se događa u tijelu istaknula je doktorica Levanat. 

Sve do nedavno, ovi testovi nisu se mogli napraviti na teret HZZO-a, no sada nam naše zdravstvo pomaže u prevenciji i što jačoj borbi protiv ove zloćudne bolesti koja odnosi sve više života.

U borbi protiv raka, ali i prevenciji istog već desetljećima veliku ulogu igra Hrvatska liga protiv raka na što je tajnica lige profesorica Iva Pašalić, također jučer nazočna na predavanju HLZ-a Nova Gradiška, iznimno ponosna

-“Naš zadatak i cilj je osvijestiti pučanstvo o važnosti prevencije raka i ranog otkrivanja ove bolesti, jer kada se na vrijeme otkrije bilo koja bolest tim su veće šanse da će ona biti i izliječena”- kazala je Pašalić

Otkrila je i profesorica Pašalić da osvješćivanje populacije o važnosti redovitih pregleda i opasnosti od bolesti nikad dovoljno i zato provode kako edukacije među zdravstvenim djelatnicima, tako i brojne akcije među građanima, jer, kako je za kraj sinoćnjeg druženja i educiranja liječnika profesorica Pašalić poručila: ” Postoji krilatica bolje spriječiti nego liječiti koja je u suštini činjenica, treba ići na preventivne preglede.” 

Komentari
Prethodni članakGradski muzej domaćin izložbe ”Ljubo Ivančić: Vama”
Sljedeći članakKrenulo blagdansko uređivanje grada: Sutra palimo prvu adventsku svijeću, otvara se klizalište