Grad Nova Gradiška svakim danom poprima sve ljepši izgled. Igrališta, sportski tereni, gradski park… Taj središnji gradski prostor, urbanistički jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj, svakim danom poprima novi izgled. 120 godina se čekalo da ova stara novogradiška ljepotica i “pluća grada” dožive svoju renesansu. Nakon što je popločen, dobio novu led rasvjetu, uskoro će na ovom prostoru zaživjeti i novo dječje igralište…

Svaki putnik namjernik i građani ovoga grada već duže vrijeme na sjevernom pročelju gradskog parka mogu pogledati i turističko planinarski zemljovid Psunja koji je postavila Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Slavonski Brod, Ispostava Nova Gradiška u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom “Strmac”.

– Hrvatska gorska služba spašavanja provodi program „Kartografija“ s ciljem prevencije nesreća, povećanja sigurnosti kretanja i boravka u prirodi, a istovremeno s ciljem promoviranja prirodnih, kulturnih i športsko rekreativnih vrijednosti područja u kojem djeluje. Kroz taj program HGSS obrađuje i izdaje zemljovide i vodiče u kojima se prezentiraju turističke i športsko-rekreativne najznačajnije prirodne predjele RH.

Uz već postojeći zemljovid Dilj Gore, ove godine završen je i izdan zemljovid Psunja. Tri godine entuzijazma, edukacije i bezbroj volonterskih sati su članovi HGSS Stanice Slavonski (Ispostava Nova Gradiška) utrošili u izradu turističko-planinarskog zemljovida Psunja na kojem su prikazani svi planinarski putevi, kontrolne točke, makadamske ceste koje su izuzetno važne za razvoj brdskog biciklizma kao i različiti objekti prisutni u prirodi: rampe, nadstrešnice, zidani izvori, odašiljači, ceste, spomenici i sl. Zadnja planinarska karta Psunja izdana je 1981. a novi zemljovid predstavlja važan resurs za razvoj sigurnog turizma u ovom dijelu Hrvatske – ističu u novogradiškoj ispostavi Hrvatske gorske službe i spašavanja.

Odličnu suradnju njeguju i s članovima Hrvatskog planinarskog društva “Strmac”.

– Takva dva zemljovida postavljena su i na Strmcu i vjerujemo da će planinarima i svim ljubiteljima prirode dobro doći – kaže Željko Brčić Duša, tajnik društva.

Planinari nastavljaju s aktivnostima. U nedjelju, 12. studenog organiziraju njihovu tradicionalnu manifestaciju, uspon na najviši vrh Slavonije, Brezovo Polje.

Okupljanje je planinara u 9,00 sati ispred Planinarske kuće na Strmcu, a i ove godine očekuju planinare iz cijele Hrvatske, Mađarske i Vojvodine.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakUskoro niže cijene pohađanja Autoškola?
Sljedeći članakBriga o kućnim biljkama na niskim temperaturama