Kućne biljke, bez obzira radi li se o biljkama koje su tijekom cijele godine u kući ili biljkama koje ste unijeli tijekom zime, suočavaju se s nekoliko izazova. Izazov za preživljavanje biljaka predstavljaju promjene temperatura tijekom dana, manjak svjetlosti, te suhi zrak.

Blizu sunca

Da bi ste ih održali na životu najprije je važno mjesto gdje stavite biljku. Zbog kraćih dana potrebno je biljke staviti na mjesto gdje ima najviše svjetla tijekom dana npr. na klupicu prozora. Dobra točka bila bi prozor okrenut prema jugu ili prema zapadu koji ostaje sunčan cijeli dan. Tijekom dana ih možete okretati prema suncu.

Kako često dolaze iz tropskih klimatskih uvjeta, većina biljaka želi biti u toplom okruženju, međutim nemojte ih stavljati u blizini peći i radijatora jer će zbog suhog zraka brzo uvenuti.

Vlaga je ključna

Vlaga je ključna za održavanje biljki zimi. Naime, biljke preferiraju oko 50 posto vlažnosti u zraku, što je zbog grijanja zimi teško postići. Stoga se nemojte čuditi što npr. na biljke dobro djeluje kad ih smjestite u kupaonicu ili kuhinju. Vlažnost u kućama zimi iznosi 10 do 20 posto, stoga možete koristiti ovlaživač zrakakako bi biljkama pomogli da ”preguraju” zimu. Stari trik je da ostavite jednu posudu s vodom pokraj biljke, kako bi ona dobila potrebnu vlagu.

Čišćenje

Kada premještate biljke na novu lokaciju iskoristite priliku pa ih brzo očistite. Prašina na listovima sprječava da svjetlo dopre do biljke, što može spriječiti zdrav rast. Obrišite listove vlažnom krpom ili ih samo poprskajte vodom. Višak otpalih listova svakako uklonite.

Zalijevanje

Većina biljaka ne treba toliko vode tijekom zime. Preporučuje se zalijevanje biljaka jednom tjedno, vodom koja je otprilike na istoj temperaturi kao temperatura zraka. Ako ste u dilemi trebate li zaliti biljku, prstom probajte je li zemlja vlažna.

Ovo morate provjeravati jer se zemlja na površini brzo suši, a ispod ostaje vlažna. Nikako nemojte ostaviti višak vode u dnu cvijetnjaka da biljka upija tijekom vremena.

Zimi se neke biljke uspavaju i zaista im je potrebno minimalno vode za održavanje na životu. Svakako imajte na umu da različite biljke imaju različite potrebe za vodom, a ona je ključna za njihovo preživljavanje.

Izvor:Agroklub/ Foto:Ilustracija

Komentari
Prethodni članakGradske zanimljivosti: Turističko planinarski zemljovid Psunja
Sljedeći članakDan neovisnih kina u Novoj Gradiški