Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama radi stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti te upoznavanja javnosti s poslanjem i ulogom knjižnica. Obilježavanjem ovoga dana želi se istaknuti važnost svih vrsta knjižnica u Hrvatskoj – školskih, narodnih, sveučilišnih i specijalnih. Dan hrvatskih knjižnica obilježava se u spomen na dan kada je 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavan razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže.

U okviru središnje svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje godišnje priznanje „Knjižnica godine“. Priznanje „Knjižnica godine“ dodjeljuje se najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Danas će u Mjesecu hrvatske knjige biti održano predstavljanje treće knjige autora Dražena Markotića VEGE tajanstvena naziva i plemenite poruke “TAJNA DJEDOVE STARE TREŠNJE” . Predstavljanje knjige je od 18 sati u prostoru Studijske čitaonice Odjela za odrasle (1. kat) Gradske knjižnice Nova Gradiška.

DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA 2019. Gradska Knjižnica će obilježiti danas s po 3 besplatna učlanjenja na Dječjem odjelu te Odjelu za odrasle od 12 – 15 h, straničnicima, čarobnim knjižničnim bombonima te vedrim druženjem. Svi ste dobrodošli!

 

Komentari
Prethodni članakStaro Petrovo Selo: Osnovana podružnica HDS-a Brodsko posavske županije
Sljedeći članakNova Gradiška: Iz kruga tvrtke otuđili alate, inox limove; u jutarnjim satima alkoholizirani 31-godišnjak remetio javni red i mir