Već tradicionalno, četvrtu godinu zaredom, Gradska bolnica Nova Gradiška u Svjetskom tjednu glaukoma danas je organizirala besplatno mjerenje očnog tlaka našim sugrađanima. Zadovoljna odazivom je doktorica Slavica Konjević Pernar, oftalmologinja u Gradskoj bolnici Nova Gradiška. Cilj je prije svega prevencija, jer su podaci zabrinjavajući:

– Glaukom, kao drugi najčešći uzrok sljepoće, predstavlja značajan javnozdravstveni

problem diljem svijeta.Ppoznat je kao i “tihi kradljivac vida”, u najviše slučajeva ne izaziva bol i nema simptome koji bi ukazivali na na prisutnost bolesti, sve dok se vid ne izgubi u značajnom postotku.

Zbog ovog razloga, glaukom često neprimjetno uznapreduje, ali simptomi glaukoma koji se javljaju iznenada uključuju zamagljen vid, aureole oko svjetla, intenzivnu bol u očima, mučnine i povraćanje. Glaukom spada u kategoriju očnih bolesti povezanih s opasnim nakupljanjem unutarnjeg očnog tlaka, koji može ozbiljno naštetiti očnom vidnom živcu zaduženim za prenošenje vizualnih informacija od oka do mozga. U većini slučajeva, glaukom prvo pogađa periferni vid, ali takve simptome je u početku teško primijetiti. Zbog toga je ovo „podmukla“ bolest i odgovara opisu “tihog kradljivca”. Prije nego postanete svjesni svog stanja i bolesti, možete izgubiti veliki postotak vida. Ukoliko se ne liječi ili ne kontrolira, glaukom postepeno vodi ka sljepoći – kaže dr. Slavica Konjević Pernar.

– Prošle godine ovoj se akciji odazvalo 110 pacijenata, današnji je odaziv pacijenata također dobar. Cilj svega je prevencija i rano otkrivanje ove bolesti – zaključuje Konjević Pernar.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članak70-godišnjak vozio 191 kilometar na sat, u Godinjaku 25-godišnjak “bježao” policiji
Sljedeći članakUskoro nove investicije i nova radna mjesta u Novoj Gradiški?