Članovi Županijskog i gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice danas su ( subota, 25.kolovoza ) u Novoj Gradiški na tiskovnoj konferenciji progovorili o aktualnoj gradskoj političkoj aferi o kojoj posljednjih mjeseci, učestalo izvještavaju i brojni mediji

Iako je glavna tema presice bilo nezakonito zaduživanje i trošenje proračunskih sredstava grada Nova Gradiška, bila je to i prilika da gradski vijećnici HDZ-a  podsjete na niz, kako su rekli, pogrešnih poteza vladajuće gradske ” ekipe”, ali i  kako su se situacije, poput ove sa spornim zaduživanjem grada putem falsificirane odluke gradskog vijeća,  događale i u prethodnih 3 godine mandata, na što su, u više navrata, članovi kluba vijećnika HDZ-a upozoravali. Tiskovnu konferenciju je otvorio predsjednik Županijskog odbora, Pero Ćosić, istaknuvški kako je, parafrazirajući naslov jednog od lokalnih portala, “došlo vrijeme da maske padnu”. Upravo stoga, rekao je Ćosić, HDZ traži raščišćavanje situacije u gradu Nova Gradiška, hitnu reakciju pravosuđa i intervenciju institucija, političku odgovornost svih aktera upletenih u aferu, te konačno rješenje krize na jedinom za to predviđenom mjestu, u Gradskom vijeću grada Nova Gradiška.

Aktualna događanja nisu unutarstranački problem SDP-a, istaknuo je prvi županijski HDZ-ovac, nego daleko teži problem, jer će ova afera, vrlo brzo, dovesti u pitanje funkcioniranje grada, a onda, o Novoj Gradiški mediji više neće pisati kao o gradu-slučaju, nego kao o gradu-stečaju, rekao je Pero Ćosić. Daleko iscrpniji u izlaganju, baratajući konkretnim brojkama i iznosima, bio je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, Mato Bilonjić, koji je na početku zahvalio svim medijima koji su pomogli pri rasvjetljavanju nezakonitih radnji u gradu Nova Gradiška.

Međutim, iako su se u ovu priču, na sreću, uključili i nacionalni mediji, ovo, na žalost, istaknuo je Bilonjić, nije prvi puta da se grad Nova Gradiška zadužuje na nezakonit i netransparentan način. Samo u ovoj godini, rekao je predsjendik Kluba vijećnika HDZ-a, grad je digao kredit za tvrtku “Slavča” u iznosu od 6 milijuna kuna, što s kamatama, iznosi trenutno oko 8 milijuna kuna. Za potrebe Drvne industrije u dva su navrata podizani krediti, jedan od 4 i drugi od 7 milijuna kuna, te na kraju, sporni kredit od 10 milijuna kuna, za koji je vlada odbila dati suglasnost. Osim spomenutih kredita, najveći problem ostaje i Industrijski park, rekao je BIlonjić, koji je svojevrsna hobotnica u našem gradu. Koliko god bilo dobro što se o aferi progovorilo javno, rekao je Bilonjić, situacija u kojoj smo trenutno neće donijeti ništa dobro gradu Nova Gradiška, njegovim stanovnicima, ali i korisnicima proračunskih sredstava, jer, ako su točne informacije kojima raspolažemo,rekao je Bilonjić, onda su pred našim gradom crni dani. Zakon kaže kako se jedinice lokalne samouprave mogu zadužiti samo 20 posto, što je “ispucano” već s prvim kreditom za “Slavču”. Posljednji kredit u iznosu od 10 milijuna kuna koji je gradonačelnik Josip Vuković digao na svoju ruku, krivotvorenom odlukom Gradskog vijeća, rekao je Mato Bilonjić, njegova je, ali i odgovornost njegovih zamjenika, te pročelnice za finacije, Ljiljane Ranisavljević . HDZ također ističe i odgovornost koalicijskih partnera SDP-a, članova HDSSB-a, smatrajući kako se na vrijeme nisu ogradili od niza nezakonitih radnji čelnih ljudi grada. Sada kada je sve izašlo na vidjelo, novci su, rekao je Mato BIlonjić, potrošeni, banka će već slijedeći tjedan tražiti naplatu, a, potom, vjerojatno blokirati račun grada, čime će biti dovedene u pitanje plaće svih korisnika proračunskih sredstava. Gradski HDZ-ovci na tiskovnoj su konferenciji postavili i pitanje nastavka funkcioniranja grada, jer, kako je rekao Mato Bilonjić, gradonačelnika je već napustio prvi zamjenik, najavila je to i zamjenica.

Osim toga, možemo li, mi, kao gradski vijećnici, pitao se Mato Bilonjić, dolaziti na sjednice koje je sazvao i kojima  predsjedava  čovjek koji je krivotvorio  dokument ? Na žalost, odgovor na sva pitanja je taj da će u svemu najviše trpjeti građani Nove Gradiške.  Završavajući svoje obraćanje nazočnim novinarima, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, u Gradskom vijeću grada Nova Gradiška, Mato Bilonjić je rekao  kako HDZ-a traži da s funkcije odstupe  gradonačelnik i  predsjednik Gradskog vijeća, Mirko Golovrški, koji, osim što više ne bi trebao obnašati funkciju iz moralnih razloga, ne bi trebao biti niti gradski vijećnik.  Na kraju tiskovne konferencije novinarima se kratko obratila i Ana Subić u ime članova Kluba  vijećnika HDZ-a, podsjetivši kako su, u dosadašnje tri godine mandata, vijećnici HDZ-a učestalo upozoravali na brojne nepravilnosti, protuzakonite radnje, te štetna zaduživanja grada, ali njihova upozorenja nisu naišla na nikakav odjek.

 

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakKako skrpati kućni proračun?
Sljedeći članak11. susreti povratničkih folklornih skupina RH u Okučanima