U petak i subotu, 24. i 25. kolovoza 2012. godine u Okučanima su održani 11. susreti povratničkih folklornih skupina Republike Hrvatske.

Manifestacija je to koja je unatoč recesijskom vremenu opstala, a i ove godine okupila je mnoštvo posjetitelja, no prije svega i trinaest kulturno-umjetničkih društava kako s područja Republike Hrvatske, tako i iz Bosne i Hercegovine.

Susreti su počeli u petak večeri koreografiranog folklora, gdje su nastupili gosti iz Bosne i Hercegovine, KUD Rudar iz Lukavca i domaćini KUD Tkanica Okučani. To je samo bio uvod u ono što se zbivalo sljedećeg dana kada su kroz središnji dio mjesta svečanim mimohod prošli svi sudionici susreta. Bilo je tu i slavonskih zaprega čiji su vlasnici sa svojim grlima pokazali jedno od najvrijednijih blaga Slavonije. Riječ je o članovima Konjogojske udruge Slavonija. Netom prije toga održan je i stručni skup na kojem su etnolozi i ostali eminentni stručnjaci predstavili kao i svake godine jednu nošnju, a ovaj put riječi je bilo o dinarskoj narodnoj nošnji iz Ivanjke kod Banja luke. Upravo je ta nošnja 2005. godine u Pekingu osvojila 1. mjesto za najbolju, najvrijedniju, odnosno najljepšu nošnju na svijetu .

Nakon toga na sportsko-rekreacijskom centru u Okučanima svi sudionici susreta predstavili su pjesme i plesove svojih krajeva. Program je trajao ukupno 3 sata u sklopu kojeg je održana i revija narodnih nošnji.

Na 11. susretima povratničkih folklornih skupina RH u Okučanima nastupili su: KUD “Sv. Ivan Krstitelj” (Gorica), KUD “Rudar” (Lukavac-BiH), SKD “Prosvjeta” (pododbor Okučani), KUD “Rodna Gruda” (Dugo selo), KUD “Tkanica” (Okučani), KUD “Hakija Tabaković” (Lišnja-BiH), Udruga “Kraplani” (Krapje), KUD “Vukšić” (Vukšić), HKD “Napredak” (Odžak-BiH), Udruga umirovljenika Nova Gradiška, HKD “Napredak” (Donji Kukuruzari), KUD “Hrvoje Vušić Hrvatinić” (Velika) i KUD “Pougarje” (Daruvar).

Spomenimo i kako je organizator 11. susreta bio KUD “Tkanica” Okučani uz pomoć Općine Okučani i vrijednih pokrovitelja, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Brodsko-posavske županije.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakGrad – slučaj ili grad – stečaj?
Sljedeći članakPovijesni uspjeh za Serdare – “pao” i Memorijal Alije Izetbegovića