Dana 6. prosinca u Novoj Gradiški, u prostoru bivše robne kuće, otvorena je zanimljiva prodajna izložba slika autora Dragutina Remenara pod nazivom “Grad kao inspiracija”. Izložba je u bogatom i raznovrsnom postavu dostupna sve do 15. prosinca i jedini logičan odgovor građana na umjetnikovu velikodušnost da ju pokloni gradu za rođendan jest posjet izložbi, odnosno kupnja nekog od likovnih radova.

Na otvaranju izložbe, direktorica Turističke zajednice Grada Nova Gradiška Dinka Matijević u uvodnom obraćanju nazočne je upoznala s iznimno talentiranim, no relativno nepoznatim novogradiškim slikarom Dragutinom Remenarom. Paradoksalno za očekivati, niti je riječ o zavičajniku (rođen u Varaždinu), niti o profesionalnom slikaru (po zanimanju ugostitelj). Dio svojega života proveo je radeći u ugostiteljstvu na moru, da bi 90-ih godina s obitelji preselio u Novu Gradišku koja mu ujedno postaje lajtmotiv za intenzivnije bavljenje slikarstvom. Otud i naziv izložbe “Grad kao inspiracija”.

Umjetnik je otkrio kako je ljubav prema ženi bila snažan povod odabira Nove Gradiške kao nove životne sredine unatoč tome što je umjetnicima kulturno turbulentan Varaždin upravo jedan od najidealnijih gradova za život. Sudeći prema slikama, uspio se zaljubiti u Slavoniju i Novu Gradišku, posebice u fontanu Tri gracije koja krasi novogradiški park.

Autor nije bio rječit u uvodnom govoru. U zamjenu za to, tijekom dvosatnog druženja u ugodno popunjenom izložbenom prostoru progovorili su njegova jednostavnost, skromnost i gotovo opipljiv nagovještaj bogatstva kojeg krije u svojoj duši i strasti prema novom pozivu koji ga okupira već dvadesetak godina.

Ono što promatrač ne može ne zaključiti kada baci prvi pogled prema izložbenim radovima, to je raznolikost slikarskih tehnika, motiva i kompozicija, pa čak i odskok od epohalnog ograničenja. Prvi dojam gotovo zbunjuje, i možemo se slobodno izraziti, vara posjetitelja kako nije riječ o jednom autoru nego skupini autora. To je ono što Dragutina Remenara stavlja na pijedestal posebnosti.

Izložba “Grad kao inspiracija”, otvorena narednih 9 dana, konkretno se tiče opusa unazad 3 godine, izuzev jedne slike koja datira iz 2008. godine. Ukupno 27 postavljenih slika svi zainteresirani mogu kupiti po izuzetno popularnim cijenama, prilagođenima, po umjetnikovoj humanoj želji, današnjim teškim vremenima, što svakako odskače od one istinske vrijednosti umjetničkog djela. Kako bi se građane dodatno zaintrigiralo da uđu u izložbeni prostor bivše robne kuće, slike će se ovih dana naći u izlogu, okrenute prema van.

Autor: Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članakOdržana sjednica Dječjeg gradskog vijeća
Sljedeći članakKad dezerter svijeću pali – ratnicima