U subotu, 8. ožujka, u Starom Petrovom Selu održana je redovna godišnja, 123. po redu, skupština DVD-a. Na području Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo, osam je vatrogasnih društava, a staropetrovoselsko je stožerno.

Time mu je još veća odgovornost i zahtjevnije su njegove aktivnosti.Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne te minute šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce, nazočne je pozdravio predsjednik društva, Milan Vuković. Posebno je pozdravio Milana Šultera, predsjednika Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, potom načelnika staropetrovoselske općine, Željka Kočijaševića, predsjednika Općinskog vijeća, Stanka Mikića, predsjednika VZO Staro Petrovo Selo Ivana Turkalja. Riječi dobrodošlice upućene su i msgr Antunu Prpiću, staropetrovoselskom župniku i arhiđakonu Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije te drugim gostima skupštine iz mjesta, kao i predstavnicima gostujućih vatrogasnih društava.

Predsjednik Vuković podnio je izvješće o radu u prošloj godini, iz kojega je vidljivo da je društvo vrijedno radilo i surađivalo s drugim društvima, ne samo na razini Vatrogasne zajednice općine, nego i u drugim hrvatskim mjestima i u inozemstvu. Održavane su redovite sjednice Upravnog odbora, pozornost se poklanjala školovanju kadrova, poglavito mladeži i operative, redovite su bile vatrogasne vježbe, održavana je oprema. Kao stožerno društvo, DVD Staro Petrovo Selo moralo je nabaviti novo navalno vozilo, pri čemu je zahvaljeno općini i Vatrogasnoj zajednici županije na pomoći te DVD-u Šenkovec, s kojim Staropetrovoselci dugo i uspješno surađuju. Uređena je i garaža za vozilo te prostor za opremu operative. Društvo je sudjelovalo na svečanosti 60-e obljetnice DVD-a Šenkovec, gdje su stekli nove prijatelje – vatrogasce iz Šibenika, Svetog Roka i Njemačke. Bili su na obilježavanju 80-e obljetnice DVD-a Štivica, na kojoj su sudjelovali s dva vozila u vježbi, a onda su bili i na 115-oj obljetnici DVD-a Petrovo Selo u Mađarskoj, gdje su upoznali vatrogasce Slovenije, Austrije i Mađarske. Pokrovitelj ove proslave bila je EU, a Staropetrovoselci su tu potpisali Povelju o prijateljstvu i suradnji s mađarskim društvom Petrovog Sela.

Iz izvješća zapovjednika DVD-a Staro Petrovo Selo, Danka Zečkovića, vidljivo je kako je društvo izašlo na 9 intervencija (bile su dvije lažne dojave), ali u 7 intervencija pokazali su spremnost, brzinu i učinkovitost, za što su na skupštini posebno pohvaljeni. U intervencije su staropetrovoselski vatrogasci utrošili 90 radnih sati.

Nakon rasprave po izvješćima i donošenja plana rada i financijskog plana za 2014. godinu, riječi pozdrava uputili su predstavnici vatrogasnih društava iz Laza, Adžamovaca, Cernika, Blažević Dola, Komarnice, Vrbove, Štivice i Godinjaka. Skup je pozdravio i predsjednik VZO Staro Petrovo Selo, Ivan Turkalj, pohvalivši rad staropetrovoselskog društva, posebno rad s mladeži, a onda se osvrnuo na prošlogodišnju svečanost 80. obljetnice  DVD-a Štivica, istaknuvši kako je to bila dobro organizirana i velika proslava.

O radu društva, domaćina skupštine, pohvalno se izrazio i predsjednik VZŽ, Milan Šulter, naglasivši kako je ono vrijedno radilo unatoč financijskim poteškoćama, koje su prisutne u svim društvima. Šulter je također pohvalio prošlogodišnju štivičku obljetnicu i proslavu.

Staropetrovoselski župnik, Antun Prpić je, na kraju skupštine, predao Milanu Vukoviću, predsjedniku društva domaćina, dva lijepa poklona: vezeni tekst vatrogasne himne i lik svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.
Te večeri posebno je zahvaljeno ženama staropetrovoselskih vatrogasaca. Naime, iako je bio 8. ožujak, Međunarodni dan žena, one su dobrovoljno i rado pripremile večeru za vatrogasce i njihove goste.

Autor: Višnja Mikić

 

Komentari
Prethodni članakUspjesi novogradiških šahista
Sljedeći članakOdbojkašice pobjedom završile sezonu!