Povodom završetka prve godine provedbe programa Drugi dom! Organizirano druženje osoba s invaliditetom, Udruga slijepih Nova Gradiška organizirala je priredbu za korisnike u restoranu Slavonski biser. Zbog epidemioloških mjera priredba je organizirana, korisnici podijeljeni u dvije grupe zbog poštivanja epidemioloških mjera.

-“Korisnici i njihova pratnja su se družili, zabavljali nakon dugo vremena, jer trenutno radimo po online modelu. Ovo nam je treći ovakav program i vrlo smo zadovoljni što vidimo napredak na korisnicima da su oni samostalniji, da su spremni pomoći jedni drugima i da im više ne treba toliko naša pomoć, jer mogu pitati svog prijatelja koji je isto tako osoba s invaliditetom, ali je unatoč tome, spremna napraviti sve jednako dobro kao netko bez invaliditeta.” – rekla je voditeljica projekta Vlatka Vasiljević

Drugi dom! Organizirano druženje osoba s invaliditetom je novi trogodišnji program Udruge slijepih Nova Gradiška, financiran od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, financiran u iznosu od 210.000,00 kn.

Ciljevi projekta su deinstitucionalizacija osoba s invaliditetom i zadovoljavanje njihovih potreba na nešto drugačiji način, povećanje socijalnog uključivanja korisnika, unapređenje njihove samostalnosti i neovisnosti, te samopouzdanja kod korisnika.

Istaknula je Vlatka Vasiljević i koliko ovaj projekt znači za njegove korisnike:

-“Možda mi nismo svjesni koliko to njima znači, ali to se vidi po njihovom napretku, porastu samopouzdanja, vjere u sebe, po nekakvim radnjama koje su se oni prije sami bojali raditi, a sada to rade bez poteškoća, da uopće ni ne pomisle da više to ne mogu. Prije su znali reći da nešto ne mogu, sada više ne govore, kreću raditi to s vjerom da će to savladati i da će uspjeti, te da će biti zadovoljni svojim radom.”

Aktivnosti koje provode kroz program su: radionica svakodnevnog življenja u kojoj se korisnici uče samostalnosti kroz obavljanje svakodnevnih poslova-kuhanje, pospremanje, održavanje osobne higijene. Radionica kreativnog izražavanja je radionica u kojoj izrađuju dekorativne predmete i ukrase, razvijaju maštu i kreativnost kroz slikanje, bojanje, i izradu raznih predmeta. Radionica pisanja i izražavanja kroz nju potičemo gramatički, književno točno pisano kao i usmeno izražavanje, te korisnici neće zaboraviti znanja stečena školovanjem, od pisanja do računanja. Hobi radionica- na njoj korisnici razvijaju hobije, gledaju filmove, slušaju glazbu, idu na sportska događanja, koncerte. Planiramo i jednodnevni izlet , te priredbu po završetku kalendarske godine.

Na kraju je pozvala i druge da se prijave u program:

-“Naši korisnici su mlade osobe s invaliditetom u dobi od 18-30 godina, te njihovi vršnjaci bez invaliditeta. U tijeku je upis korisnika u program, molim zainteresirane neka se jave u Udrugu slijepih Nova Gradiška, Sl. graničara 7/1 ili na broj telefona 035/628-985.”

Komentari
Prethodni članakUspješne tvrtke stup su gospodarstva
Sljedeći članakUčenici iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške u finalu Izzi Kvizzija – najvećeg online natjecanja u znanju u Hrvatskoj