Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

U sklopu Akcijskog plana Nacionalne strategije čitanja, Gimnazija Nova Gradiška se aktivno uključila u obilježavanje 2021. godine kao Godine čitanja.
U suradnji profesora hrvatskoga jezika, izrađen je popis književnih djela, 50 iz strane književnosti i 30 iz domaće, za koja se smatra da bi svaki čovjek trebao pročitati od djetinjstva do kraja svog života.
Popis je tiskan u dvije tisuće primjeraka na ceduljicama koje je dobio svaki učenik i djelatnik škole te će se prigodno dijeliti kroz ovu godinu, kao i godine koje dolaze. Također je prigodno ispred knjižnice škole postavljen bilten s popisom kao podsjetnik na Godinu čitanja i predložena književna djela. Sva ova događanja odvijaju se pod jedinstvenim motom “Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!”.

 

Komentari
Prethodni članak„Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ – provedeno četvrto vrednovanje
Sljedeći članakOd ponedjeljka se otvaraju terase kafića, dozvoljeni treninzi i dvoranama