Poklonici kazališta sinoć su u novogradiškom Domu kulture imali prigodu vidjeti još jedno sjajno kazališno ostvarenje. Riječ je o predstavi “Moć zemlje” hrvatskog književnika, najznačajnijeg predstavnika tzv. pučke književnosti Janka Matka.

Izvrsnom glumačkom interpretacijom i sjajnom scenografijom, ovu “pitku” kazališnu predstavu donijeli su nam glumci Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka.

Radnja drame ‘Moć zemlje’ temelji se na istoimenom Matkovu romanu objavljenom 1944. godine. Istinita je priča o plemkinji Veri pl. Jurić iz Matkova rodna krašićkoga kraja koja isprva ohološću koja nekako nasljedno i pripada pripadnicima njezina visokog staleža izluđuje i sustavno ponižava seljake koji onako biblijski obrađuju plodna polja na i oko posjeda njezine veleuzvišene obitelji. Cijela ta priča slabašno podsjeća na ‘opjevanog’ Franju Tahija (dakako u ženskome tijelu), da se u njoj onako stameno seljački ne pojavljuje mladi Jura, koji staje na kraj drzovitoj velikašici, svaljuje je s konja i gotovo obljubljuje. Valjda zaprepaštena hrabrošću Jure koji u slavonskoj verziji postaje Đuka, Đuke koji u hipu premošćuje sve staleške jazove, ohola Vera mijenja životni rakurs, pa počinje svijet oko sebe gledati iz sasvim drukčije, nove perspektive. Shvaća kako su ljubav i zemlja koja nam pod nogama bruji izvor svega života i posvemašnje ispunjenje koje čovjeka može učiniti sretnim u vlastitoj koži.

Redatelj i dramaturg Želimir Mesarić te brojna glumačka ekipa Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka omogućili su novogradiškoj kazališnoj publici vrhunski kazališni užitak.

Sugestivnim glumačkim interpretacijama, izvrsnom scenografijom Davora Antolića u kojoj su, korištenjem 3 D mappinga i video projekcijama, dočarali autentično mjesto radnje u Slavoniji i jezik prilagođen slavonskom dijalektu, postigli su rezultat koji su i htjeli.

Vrhunska kazališna predstava i užitak za koji su, protagoniste predstave, Novogradiščani nagradili pljeskom odobravanja i podrške.

Komentari
Prethodni članakU Osnovnoj školi Ljudevita Gaja provode projekt “Putujuće knjige”
Sljedeći članakPredsjednik SDP-a Zoran Milanović došao dati podršku Vinku Grgiću za gradonačelnika