Da je dobro činiti dobro potvrdilo se i ove subote na humanitarnom koncertu koji su u novogradiškom Domu kulture organizirali članovi Rotary kluba Nova Gradiška. Na koncertu simbolično nazvanom „Glazbom do sunca” pod umjetničkim vodstvom svestranog mladog novogradiškog pjevača Mateja Predojevića Petrića, nastupili su glazbenici Matea Lovrić, Miroslav Valentić, Vatroslav Babić, Karmen Szabo, Nikša Jurinović, Matej Predojević Petrić, Martin Kekez, Matija Višić i Tihomir Kudra.

– Inicijativu provodimo u suradnji s Udrugom za autizam Sunce iz Nove Gradiške. Udruga je 2016. godine vlastitim angažmanom i uz svestranu pomoć zajednice opremila senzorni kabinet te se u njemu provodi terapija senzorne integracije za učenike dislociranog razrednog odjela za djecu s autizmom. Međutim, potrebu za terapijom senzorne integracije ima i veliki broj djece s drugim poteškoćama u razvoju: djeca s autizmom koja nisu učenici dislociranog razrednog odjela, djeca s poteškoćama ADHD-a, cerebralnom paralizom, zakašnjelim razvojem govora, smetanja u učenju, motoričkim smetnjama. Našom inicijativom bismo prikupili sredstva kojima bi se za takvu djecu osiguralo 90 sati senzorne terapije te nabavila dodatna didaktička oprema za provođenje terapije kao i sredstva za dodatno uređenje vanjskog i unutarnjeg prostora u kojima borave djeca za vrijeme terapije. Rotary klub Nova Gradiška na ovaj bi način pomogao roditeljima i djeci, korisnicima senzorne terapije, olakšao im pristup senzornoj terapiji te Udruzi za autizam Sunce koja bi dobivena sredstva mogla usmjeriti na potrebe rasta, razvoja te poboljšanja uvjeta rada i boravka djece u svojim prostorima. Dio sredstava osiguran je putem Rotary zaklade kroz program Distriktnih potpora, a ostatak planiramo prikupiti putem donacija pravnih i fizičkih osoba te organizacijom ovog koncerta – kaže Ivana Škarica, predsjednica Rotary kluba Nova Gradiška.

Na svemu učinjenom, donaciji i organizaciji koncerta u ime Udruge za autizam “Sunce” zahvalila je profesorica defektologije Melita Dragić, senzorno-integracijska pedagoginja u Udruzi za autizam “Sunce”.

Trudimo se biti na usluzi našoj lokalnoj zajednici

– Želimo zahvaliti svima koji su pomogli u organizaciji koncerta i prikupljanju sredstava. U klubu smo došli do ideje da Novogradiščani učine nešto za djecu Nove Gradiške. Radi se o projektu koji smo prijavili našem Rotary districtu koji će donirati dio sredstava, a drugi dio daje naš Rotary klub. Mi, zapravo, ovim koncertom želimo namaknuti taj dio sredstava. Mi smo skupina građana koji žele sudjelovati u zajednici i pomoći svojim sugrađanima na bilo koji način, financijskim donacijama, sudjelovanjem u nekim projektima ili fizičkim radom. Svi mi koji smo članovi Rotary kluba smo vođeni mišlju da služimo zajednici. Osnovani smo 2018. godine i od tada smo sudjelovali u mnogim akcijama, npr. donirali smo EKG uređaj i aspirator Odjelu za pedijatriju u Općoj bolnici Nova Gradiška, organizirali smo i mnoge znanstvene i zdravstvene tribine s raznim temama. Izdvojila bih onu povodom Svjetskog dana borbe protiv dječje paralize koja je gotovo iskorijenjena u svijetu, velikim dijelu zahvaljujući djelovanju svih Rotary klubova u svijetu koji su pomogli da se cjepivo dostavi i distribuira ugroženoj djeci. Sudjelovali smo i u akcijama pošumljavanja u Delnicama i Novoj Gradiški, u dva navrata dodijelili smo stipendije najboljim učenicima novogradiških srednjih škola. Tu su i novi projekti. U svakom slučaju trudimo se biti na usluzi našoj lokalnoj zajednici – dodaje Ivana Škarica.

Hvala Nova Gradiška

– Odlučili smo na ovom koncertu okupiti novogradiške glazbenike. Ima ih puno, ima ih svuda, ali ovi koji su danas pred vama su onako, stvarno naši – tu su, šetaju gradom, idu na posao, sviraju i pjevaju u parku, sjede na kavi… i ako odu, ono se uvijek vrate svome gradu. Ideju o koncertu smo predstavili Mateju Predojeviću Petriću, on je objeručke prihvatio, doradio, izradio, kontaktirao sve naše večerašnje zvijezde… Hvala svim donatorima, volonterima, glazbenicima koji su omogućili da se ovaj koncert dogodi. Najveća hvala vama, dragi posjetitelji, što ste ljudi, što se spremni pomoći tamo gdje je pomoć potrebna. Hvala Nova Gradiška – zaključila je predsjednica Rotary kluba Nova Gradiška Ivana Škarica.

 

Komentari
Prethodni članakCernik: Manifestacija “Sačuvajmo stare sorte” okupila veliki broj izlagača i posjetitelja
Sljedeći članakPrometna nesreća na križanju ulica Zrinskih, Potočne i Miroslava Kraljevića