U organizaciji Udruge vinogradara i voćara Cernik i ove godine manifestacija „Sačuvajmo stare sorte“ okupila je veliki broj izlagača, a zbog kiše i lošeg vremena održana je u podrumu dvorca Kulmer.

Jedinstvena je to manifestacija u Hrvatskoj s međunarodnim karakterom, kao i s edukativnim i stručnim radionicama i predavanjima, a ove godine održana je i u sjećanje na Vjeku Hudolina, velikog entuzijasta, osnivača Facebook grupe “Sačuvajmo stare sorte” kao i jednog od pokretača manifestacije. Upravo je on dao nemjerljiv doprinos u očuvanju starih sorti i svim se srcem zalagao za ekološku, održivu poljoprivredu te neumorno skupljao „građu“ za članke, knjige, brošure, audio i video zapise, dijelio savjete i razgovarao sa stručnjacima i entuzijastima , organizirao radionice na OPG-ovima , posjete učenika voćnjacima te nas svojim djelom i radom sve zadužio.

Izložbeni dio manifestacije otvorili su načelnik općine Cernik Vitomir Žakić, u ime organizatora, Udruge vinogradara i voćara, njen predsjednik, Zvonko Živković, u ime županije Brodsko-posavske Davor Vlaović te Marija Milašin ispred Savjetodavne službe Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede.

-“Okupili smo se na izložbi plodova i prerađevina starih sorti, nastavljamo našu tradiciju, kako nas je Vjeko naučio i kako smo i započeli prije nekoliko godina. Stigli su izlagači iz cijele Hrvatske i donijeli svoje plodove i prerađevine kako bi ih ovdje izložili, kako bi razmijenili iskustva i nova znanja.” – rekao je Živković.

Manifestaciju podupire i Općina Cernik na čelu s načelnikom Vitomirom Žakićem koji je pohvalio organizatore:

-“Moramo se prvo sjetiti Vjeke Hudolina koji je idejni začetnik ove manifestacije, koji nas je sve zadužio i bez kojega ovog danas ne bi bilo. Jedan veliki čovjek iza kojeg ostaje veliko nasljeđe. Jako nam je drago da se ova manifestacija održava kod nas u Cerniku jednoj maloj općini u Hrvatskoj. Općina Cernik uvijek podržava rad naših udruga, a Udruga vinogradara i voćara radi veliki posao i na tome im upućujem sve čestitke. Za to treba puno truda i odricanja i zato pohvale idu i predsjedniku udruge Zvonku Živkoviću. ” – naveo je načelnik Žakić.

Odabrana je i ovogodišnja „Kraljica jabuka 2023.“ Stručni žiri kojeg su činili Mara Božić, Đuro Božić, Josip Perković i Zoran Malenica, donijeli su odluku da je jabuka 2023. godine nepoznate sorte u tipu „renete”. Ovu titulu osvojila je zbog svog prekrasnog mirisa te sočnog i hrskavog mesa.

Izlagači su se potrudili te na svojim štandovima ponudili niz različitih plodova i proizvoda pa je ovo bila prilika i za okusiti razne sorte voća, povrća, domaćih likera, džemova, rakija, ali i onih cerničkih specijaliteta popout ćupteta.

Uz brojne izlagače slaže se i struka, stare sorte su kvalitetnije, ne traže puno zaštite jer su po prirodi otpornije, lakše su za uzgoj i daju bolje rezultate. One su naša budućnost stoga je želja, kako organizatora i pokrovitelja, tako i zaljubljenika u stare sorte da  da se ovakve manifestacije i susreti nastave i dalje.

Komentari
Prethodni članakKrštenje mošta i odlična zabava obilježili još jedne Dane cerničkog portugisca /video
Sljedeći članakRotary Klub Nova Gradiška i glazbenici za djecu s autizmom: Hvala Nova Gradiška!