U novogradiškoj Gimnaziji predstavljen je još jedan vrijedan projekt: Projekt je to GIS – kartiranje Nove Gradiške i utvrđivanje pristupačnosti kretanja osoba s tjelesnim invaliditetom koji su predstavili profesorica Đurđica Eržić i suradnica na projektu profesorica Koraljka Hausnet Lasović te učenici.

– U sklopu obilježavanja 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predstavljamo projekt kartiranje Nove Gradiške u geografsko informacijskom sustavu, utvrđivanje pristupačnosti ulica Nove Gradiške osobama s tjelesnim oštećenjem. Nažalost, u našem gradu je sve više djece s teškoćama u razvoju i svakodnevno se susrećemo s problemima koji se tiču barijera na nogostupima i upravo iz tih razloga smo krenuli s ovim projektom. Nadam se da će uspješno zaživjeti među našim sugrađanima i da će olakšati život svim stanovnicima našeg grada s teškoćama mobilnosti. Projekt smo provodili tijekom cijele prošle nastavne godine s učenicima prvih i četvrtih razreda u više etapa, prvo smo izrađivali u digitalnim alatima plakate kojima smo željeli senzibilizirati učenike naše škole s problemima s kojima se nose osobe s teškoćama, zatim smo pristupili educiranju, kartiranju u GIS-u, upoznali digitalne alate, instalirali ih na svoje laptope i mobilne uređaje i krenuli s terenskim istraživanjem. Dala sam zadatak našim učenicima da obiđu ulice našeg grada i fotografiraju sva pristupačna mjesta gdje osobe u invalidskim kolicima mogu samostalno doći. Drugi dio istraživanja bio je pisanje terenskog rada, na tu interaktivnu kartu su postavljali samo lokacije s fotografijama pristupačnih mjesta osobama s tjelesnim oštećenjima dok su u terenski dnevnik morali fotografirati mjesta koja su barijere i trebali su napisati svoj kritički osvrt. Sve to smo na kraju vrednovali i analizirali konačnu interdisciplinarnu kartu koja bilježi sve ulice našeg grada s pristupačnim mjestima. Želimo je predstaviti našim sugrađanima i možda u konačnici izraditi interaktivni pano koji će koristiti našim sugrađanima – istaknula je profesorica Đurđica Eržić.

 

Projekt je poseban iz više razloga

– Ciljevi su projekta senzibiliziranje stanovnika Nove Gradiške za osobe s poteškoćama u kretanju, razvijanje interesa za geografska znanja i isticanje njihove povezanosti sa svakodnevnim životom, poboljšanje kvalitete života osoba s tjelesnim invaliditetom u našem gradu. Ovaj projekt poseban je iz više razloga, inovativan je i koristan, a raditi na njemu, istraživati i surađivati svim učenicima i profesorima bilo je izuzetno zanimljivo. Učenici su tijekom prošle nastavne godine anketirali stanovnike Nove Gradiške s tjelesnim invaliditetom i bez njega o mogućoj mobilnosti u našem gradu, izrađivali su digitalne plakate povodom Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom i Međunarodnoga dana djece kako bi senzibilizirali javnost za osobe s invaliditetom. Terenskim istraživanjem, fotografiranjem i postavljanjem materijala u GIS – računalni sustav sposoban za integriranje, spremanje, uređivanje, analiziranje i prikazivanje geografskih informacija, nastala je tematska karta koja prikazuje pristupačne lokacije osobama s invaliditetom u Novoj Gradiški: ugostiteljskim objektima, obrazovnim, kulturnim, upravnim i zdravstvenim ustanovama, rekreacijskim zonama, frizerskim salonima i trgovinama – dodala je profesorica Koraljka Hausnet Lasović.

 

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420
Komentari
Prethodni članakU novogradiškom Domu kulture besplatna radionica izrade božićnih ukrasa
Sljedeći članakCernik: Ide još jedan program „Zaželimo zajedno više”; 20 tisuća kuna mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja