Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je oslobađajuću presudu za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode. Pala je teza o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti.

Ante Gotovina i Mladen Markač izložili su Obrovac, Gračac, Knin i Benkovac granatiranju koje nije bilo protuzakonito te nisu sudjelovali u zločinačkom pothvatu s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile. Također nije bilo dovoljno dokaza da je u granatiranje tih gradova bilo prekomjerno. Izjavio je to predsjednik Haškog suda Theodor Meron na ročištu.

Također, u postupanju generala Gotovine i Markača nije postojao nikakav propust u postupanju što se tiče alternativnih oblika odgovornosti – prema  zapovjednoj odgovornosti generalima nije izrečena nikakva osuđujuća presuda, rečeno je.

Danas je pravda zadovoljena. General Ante Gotovina zahvaljuje svima koji su pomogli da se ovo dogodi, izjavio je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić. Zadovoljstvo je izrazio i odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić.

Podsjetimo, dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški je sud 15. travnja 2011. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

Osim velikog broja novinara, u Haag su stigli i Hrvati iz iseljeništva koji su sinoć ispred zgrade suda zapalili svijeće i u Rotterdamu bili na misi za generale. Konačnu presudu generalima donijelo je Žalbeno vijeće koje čine suci Theodor Meron, Fausto Pocar, Mehmet Güney, Paul Robinson i Carmel A. Agius.

 

Komentari
Prethodni članak“MNK Unitas” uvjerljivo svladao “Eko centar”
Sljedeći članakHumanitarna plesna revjia u Slavonskom Brodu