Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović donio je odluke o imenovanjima na najviše vojne dužnosti u OS RH, koja stupaju na snagu s 15. i 16. ožujka.

Kadrovske promjene u Hrvatskoj vojsci uslijedile su nakon što je Milanović za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih imenovao viceadmirala Roberta Hranja, kojeg je, s 5. ožujka, izvanredno promaknuo u admirala pomorstva.

Novoimenovani generali i časnici imaju iskustvo iz Domovinskog rata, školovani su u inozemstvu, u SAD-u i Njemačkoj, a vojnu karijeru izgradili su u postrojbama Hrvatske vojske, ističe MORH.

S dužnosti glavnog inspektora obrane Vlada je razriješila general-bojnika Slavena Zdilara te je novim glavnim inspektorom obrane imenovan general-pukovnik Drago Matanović, dosadašnji zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih RH.

Zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga imenovan je naš Novogradiščanin, počasni građanin Nove Gradiške general-bojnik Siniša Jurković, dosadašnji zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Direktorom Glavnog stožera  imenovan je brigadni general Ivica Olujić, dosadašnji vojni izaslanik Hrvatske u SAD-u.

Zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske imenovan je general-bojnik Boris Šerić, dosadašnji načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Načelnikom stožera – zamjenikom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske imenovan je brigadni general Tihomir Kundid, dosadašnji zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade.

Novim zapovjednikom Gardijske mehanizirane brigade imenovan je brigadir Dražen Ressler, dosadašnji načelnik Operativnog odjela u Stožeru Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.

 

Impresivna vojna karijera Siniše Jurkovića

General bojnik Siniša Jurković rođeni je Novogradiščanin. Nakon završetka srednje škole 1987. godine upisao je Vojnu akademiju kopnene vojske i diplomirao 1991. godine kada napušta Jugoslavensku narodnu armiju i pristupa Zboru narodne garde Republike Hrvatske. U Domovinskom ratu obnašao je razne dužnosti, od zapovjednika voda do Načelnika oklopno mehaniziranih postrojbi. Nakon toga slijedi impresivna vojna karijera i niz dužnosti na raznim funkcijama. Sudjelovao je u operaciji ISAF u Afganistanu kao Zapovjednik hrvatskog Operativno mentorskog tima za vezu, školovao se i na prestižnom vojnom Sveučilištu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tijekom karijere u Hrvatskoj vojsci promaknut je od čina satnika 1992. godine sve do čina general bojnika. General bojnik Siniša Jurković u proteklom je razdoblju obnašao dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Za uspješno obnašanje dužnosti i zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je i nagrađivan brojnim odličjima.

Svojim životnim putem utjecao je na pozitivnu percepciju društvene zajednice o hrvatskim braniteljima te pripomogao zaštiti dostojanstva i vrednovanju njihovog doprinosa u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. S ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i dostojanstva Domovinskog rata general bojnika Sinišu Jurkovića članovi braniteljskih i stradalničkih udruga ističu kao uzor budućim generacijama. U struci je priznat, u društvu poštovan, a u Novoj Gradiški voljen, što je u srcima Novogradiščana zasigurno, najviši „čin”.

 

Komentari
Prethodni članakOsvaja nagrade, uživa u glazbi, matematičkim zadacima; Upoznajte Luciju Prpić
Sljedeći članakOpća bolnica Nova Gradiška: Naputak pacijentima kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom!