Iako je mala, Općina Vrbje opravdava svoje postojanje brojnim aktivnostima koje provode. U nastavku vam donosimo veliki intervju s načelnikom Općine Vrbje Igorom Jurišićem. 

Započet ćemo naš intervju s osvrtom na prošlu godinu. 2020. suočili smo se s pandemijom koronavirusa, koja još uvijek, nažalost, traje. Kako je to utjecalo na život u općini Vrbje?

– Pandemija koronavirusa promijenila nam je način na koji živimo, radimo, krećemo se i družimo. Također, primorala nas je odgoditi sva veća okupljanja, od Rokova u Vrbju do proslave 100. godišnjice DVD-a Vrbje, da izdvojim samo neke. Za vrijeme prvog zatvaranja općina je izdavala propusnice našim mještanima kako bi ipak mogli obavljati svoje svakodnevne obveze i vjerujem da smo u tome bili učinkoviti. Na sreću, pandemija nije imala značajan negativan utjecaj na proračun Općine, niti na programe koje provodimo.

Upravo je Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja povod našem današnjem razgovoru. Što nam možete reći o tome?

– Inicijativa za ovaj program krenula je na Općinskom vijeću još u ljeto prošle godine i nakon pripremnih radnji, program je usvojen i uvršten u proračun na sjednici općinskog vijeća krajem prosinca 2020. godine. Svrha i cilj ovog programa je poticanje povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na područje općine Vrbje, a sve u svrhu demografske revitalizacije koji će se ostvariti kroz provedbu dvije mjere: Financijska pomoć za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta na području općine Vrbje i financijska pomoć za gradnju obiteljske kuće, a ukupna vrijednost programa u ovoj godini je 450.000,00 kuna. Kroz ovaj program želimo omogućiti mladim obiteljima ostanak na našem području, a same mjere kreirane su praćenjem stvarnih potreba mladih obitelji sukladno trendovima u javnim politikama za mlade. Javni poziv je raspisan krajem siječnja, a sve informacije mogu se dobiti u općini ili na našoj web stranici.

Uz ovaj program Općina provodi i druge socijalne mjere? Koje su to?

– Tako je. Općina od 2009. godine isplaćuje jednokratne porodiljne naknade, već nekoliko godina sufinancira roditeljima troškove dječjeg vrtića, također sufinanciramo nabavu potrebnih materijala školarcima, prošle smo godine za Badnjak podijelili šarane svim kućanstvima na području općine, itd. Želim naglasiti kako smo podigli u stopostotnom iznosu jednokratne porodiljne naknade, s 1.000 na 2.000 kn. Svim ovim mjerama trudimo se olakšati život svim našim mještanima i osigurati ispunjavanje njihovih potreba.

Proces socijalnog dijaloga u lokalnoj sredini je jako važan, kako općina surađuje s civilnim društvom na vašem području?

U demokratskom društvu kakvo je naše, civilno društvo nije samo korektiv vlasti, nego i partner u procesu upravljanja. Na našem području pokazalo se kao inicijator različitih manifestacija koje ispunjavaju društvene potrebe stanovnika, a neke su organizacije i nadrasle tu ulogu i služe kao pokretači društvenih promjena i zamašnjaci društvenog, ali i ekonomskog razvoja. Svaka inicijativa civilnog društva koja povećava zaposlenost i potrošnju ima utjecaj i na ekonomsku aktivnost na području općine, zato ih možemo promatrati i kroz doprinos koji pružaju na ovom polju. Općina kontinuirano godinama podupire rad i aktivnosti različitih udruga, od DVD-a na našem području, sportskih društava i KUD-a. Također, s Udrugom Studio B iz Bodovaljaca razvili smo i projektnu suradnju kroz partnerstvo na projektima u provedbi i u prijavi, i tom smo suradnjom jako zadovoljni. Trenutno se i u Sičicama događa proces osnivanja organizacije civilnog društva koja će biti usmjerena djeci i mladima, a općina im pruža savjetodavnu i logističku pomoć u tom procesu.

Spomenuli ste ekonomsku aktivnost na području općine. Vaša se općina svrstava u I skupinu po Indexu razvijenosti?

– Točno, uslijed negativnih demografskih procesa s kojima se suočavamo već desetljećima neminovno je došlo i do izazovnijih ekonomskih okolnosti. Međutim, činjenicu da se svrstavamo u I skupinu po Indexu razvijenosti ne treba promatrati kao problem, nego kao mogućnost. Npr. na području naše općine poduzetnici su oslobođeni 75 posto poreza, čime se stvara pozitivna poduzetnička klima. Nadalje, projekti kako iz europskih tako i iz nacionalnih izvora dodatno se boduju obzirom na index razvijenosti, a prva skupina nosi najviše bodova, time i najveće šanse. Neovisna analiza našeg strateškog razvojnog programa pokazala je da je povećan broj zaposlenih za 2 %, zabilježeno je povećanje prihoda poduzetnika i obrtnika za 30 %, došlo je do povećanja neto plaća za 9 % i porasta potrošnje na području Općine za 8 %; sve u posljednjih pet godina. Neki od ovih indikatora usko su povezani s implementiranim mjerama i na njih je Općina kao nositelj Strateškog razvojnog programa imala izravan utjecaj; dok su drugi indikatori povezani s općim gospodarskim kretanjima na području Brodsko-posavske županije i Republike Hrvatske općenito.

Premda je prošla godina bila teška u svakom smislu, općina je svejedno započela provedbu, odnosno provela nekoliko projekata. Koji su to?

– Unatoč pandemiji radili smo na postizanju naših ciljeva, tako da smo u prošloj godini proveli nekoliko projekata, od kojih su neki u provedbi i ove godine. Provodimo projekt energetske obnove Društvenog doma u Bodovaljcima; proveden je projekt Sanacija kolnika ceste Ratarska ulica u Vrbju financiran kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice; a tu su još i projekti modernizacije kolnika prema nogometnom igralištu u Bodovaljcima, te uređenja Društvenog doma u Visokoj Gredi, itd. Nadalje, općina je prošle godine započela provedbu projekta „Zajedno za žene“ financiran iz Europskog socijalnog fonda, Zaželi – programa zapošljavanja žena koji traje do listopada ove godine. Također, partner smo Crvenom križu na njihovom projektu financiranom kroz Zaželi. Na području naše općine trenutno se provode tri Zaželi projekta kroz koje je zaposleno 26 pripadnica ciljne skupine, teže zapošljivih žena, koje pružaju uslugu pomoći u kući za ukupno 154 starija i nemoćna krajnja korisnika. Projektima su obuhvaćena sva naselja na području općine, a obzirom na demografsku sliku postoji prostor i za povećanjem ovog broja, na čemu ćemo raditi u budućnosti. S Udrugom Studio B proveli smo projekt Osnaživanje mladih pokretača ruralnih zajednica koji je ovih dana završio što je bio jednogodišnji pilot projekt usmjeren mladima na našem području i izrazito smo zadovoljni njegovom provedbom. Istaknut ću samo da je projektnim aktivnostima obuhvaćeno 152 mladih s područja naše općine, što je negdje četvrtina svih mladih.

Je li ta suradnja dovela do novih projektnih ideja, odnosno jeste li prijavili još neke projekte?

– Naravno. Partneri smo spomenutoj udruzi na projektu prijavljenom na poziv usmjeren mladima koji su neaktivni, takozvani NEET mladi i za taj projekt očekujemo rezultate ovih dana; također prijavitelj smo projekta izrađenog u suradnji s udrugom apliciranog na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti. Nadalje, aplicirali smo na Program ruralnog razvoja, mjeru 8.5.2 s projektom uspostave Petkovačke poučne staze kojom podižemo dopuni, zatim na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Pametni gradovi i sela s projektom izrade strategije pametne općine kojom bismo osigurali digitalnu transformaciju i zeleni razvoj. Aplicirali smo i na poziv Uspostava reciklažnih dvorišta – mobilne jedinice. Aplicirali smo i na Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s projektom izgradnje društvenih prostorija u Visokoj Gredi. Tako da možemo reći da smo unatoč, ili baš usprkos pandemiji, vrijedno radili na iskorištavanju mogućnosti koje nam pružaju europski i nacionalni izvori financiranja, brinući se da projektima ravnomjerno razvijamo sva naselja u općini.

Koji su vam budući planovi na ovom polju? Imate li neke nove projekte u pripremi?

– Trenutni nam je prioritet izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u naselju Vrbje kojim bismo zadovoljili obrazovne, kulturne i društvene potrebe stanovnika cijele općine. Projekt je u visokoj fazi pripreme i čekamo odgovarajući natječaj na kojeg ćemo aplicirati. Također, u narednom ćemo periodu pristupiti izradi Lokalnog programa za mlade, u suradnji s udrugama i drugim relevantnim dionicima, a vjerujemo da ćemo financiranje osigurati u ovoj godini. Najave iz ministarstva su da će Program Zaželi ići dalje, tako da sam siguran da ćemo nastaviti raditi i u tom smjeru povećavajući broj zaposlenih žena i krajnjih korisnika kako bismo osigurali uslugu pomoći svima kojima je ona potrebna.

Demografska revitalizacija ruralnih područja je nešto što često čujemo. Vjerujem da se i općina Vrbje suočila s negativnim trendom iseljavanja?

– Nažalost jesmo, kao i cjelokupno područje Slavonije, a i neka druga područja Republike Hrvatske. Popis stanovništva ove godine tek će nam pokazati razmjere iseljavanja, međutim primijetili smo i da su se neki ljudi počeli vraćati iz inozemstva i drugih krajeva. Općina naravno ulaže napore u smanjenje ovog trenda, različitim mjerama o kojima smo pričali na početku ovog razgovora, međutim središnja je vlast ta koja bi temeljem svojih, prvenstveno financijskih, kapaciteta trebala donijeti širok spektar mjera primijenjivih u različitim područjima kako bi zaustavila, pa i preokrenula, ovaj trend.

I na kraju, gospodine Jurišić, jeste li vi lijevi ili desni političar?

– Hahaha. Da budem iskren ja sebe uopće ne vidim kao političara u klasičnom smislu te riječi, već kao osobu koja je u službi građana, svih stanovnika općine. Ideološke rasprave o 41. ili 45. na lokalnoj su razini besmislene i beskorisne za svakodnevni život. Ono gdje se ja definiram i gdje mjerim vlastitu uspješnost jest u razvoju komunalne, javne i društvene infrastrukture koja utječe na kvalitetu života mještana općine Vrbje i osiguravanju da općina i njeni zaposlenici budu servis građanima u ostvarivanju njihovih prava, ispunjavanju njihovih potreba i da svojim radom doprinesemo razvoju ljudskih i ekonomskih potencijala naše općine. Je li to lijeva ili desna politika, sami procijenite. Svakako poštujem naslijeđe Stjepana Radića, ali i Franje Tuđmana kao utemeljitelja moderne Republike Hrvatske.

Komentari
Prethodni članakUčilište “Relković” uz Dan žena: Koncert HNK Osijek “Zbog ljubavi”
Sljedeći članakSTOŽER CZ BPŽ: Evidentirano je 6 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2