7.12.2018., na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara u mnogim školama u Hrvatskoj upriličen je Školski medni dan.

Agencija za poljoprivredu i Ministarstvo odgoja i obrazovanja darivali su učenike prvih razreda staklenkom meda od domaćeg medara. U ovom slučaju učenike osnovne škole ”Ljudevita Gaja” darivao je Vinko Mlađan, a djeca su osim meda na poklon dobili i prigodne slikovnice u kojima je objašnjeno nastajanje meda i njegova hranjiva vrijednost, dok su učitelji s učenicima prošli kroz prezentaciju o medu u kojoj su naučili sve vrijednosti zlatnog proizvoda naših pčelinjaka. 

Tijekom školskog mednog dana škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i razna edukativna događanja i na taj način učenike pobliže upoznale s važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na planeti Zemlji.

Ciljevi Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka su povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Školski medni dan jedna je od mjera iz Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, kojeg je donijela Vlada RH na sjednici održanoj 24. listopada 2018. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. Prijavljene su 843 osnovne škole i 36.307 učenika prvih razreda, a med su isporučila 190 pčelara koje su škole odabrale.

no images were found

Komentari