Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u Hrvatskoj 22. rujna, a proglasio ga je Hrvatski sabor 15. listopada 2004., potaknut tragičnim događajem koji se odigrao 1999. godine, na Općinskom sudu u Zagrebu.

Upravo na taj dan prije devetnaest godina Mato Oraškić je tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Svjedoci smo s vremena na vrijeme kako osobe iz javnog i privatnog života i dalje prakticiraju nasilne metode u odnosu na žene. Takvo što je zdravorazumski nazadno i loše, no čini se kako nam i dalje fale jasne strategije prevencije takvih oblika ponašanja.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH, u 2017. godini ubijeno je 18 žena, među njima 12 od strane bliskih muških osoba. Ukupno je te godine u Hrvatskoj počinjeno 47 kaznenih djela ubojstva, a na ubojstva žena otpada 30 posto.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom stranke Davorom Bernardićem u subotu je ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu položilo cvijeće i zapalilo svijeću.

Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nazočio je i Forum žena SDP-a GO Slavonski Brod, te predsjednica  Županijske organizacije SDP-a Brodsko- posavske županije, Marina Opačak Bilić.

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakObavijest građanima o preventivnoj deratizaciji na području grada Nova Gradiška
Sljedeći članakNovogradiščani dobili tenk kao jedan od eksponata Spomen sobe 121. brigade Hrvatske vojske / foto