Članovi Kulturno umjetničke udruge Cernik protekli su vikend nastupom na 19.susretu hrvatskih folkornih ansambala u Čakovcu u organizaciji Hvatskog sabora kulture i Zajednice Hrvatskih kulturno umjetničkih udruga međimurske županije pokazali zašto je Slavonija u autohtonom smislu posebna i jedinstvena.

Cerničani su, kako saznajemo, bili jedni predstavnici Slavonije, Baranje i Srijema, te je time, nastup još značajniji. Na državnu su smotru otputovali nakon što su na Županijskoj smotri koreografiranog folklora održanoj u Slavonskom Brodu osvojili prvo mjesto s koreografijom Branka Šegovića-Stari splitski plesovi. Osim pobjedničke koreografije, prema pravilima, društvo je dužno izvesti i koreografiju kraja iz kojega dolazi. Cerničani su, tek tu došli na svoje i predstavili pjesme i plesove istočnog dijela novogradiškog kraja pod nazivom “Da nam kolo veselije bude”, u koreografiji umjetničkog voditelja ansambla Nikole KRAMARA.

Smotru su tehnički nadgledali članovi stručnog povjerenstva koje su sačinjavali ugledni znalci etnografije i etnologije-Goran Ivan Matoš, Dražen Varga i Ivančica Ivkanec.

Osim Cerničana u Čakovcu se predstavilo još 15 ansambala koji njeguju koreografirani folklor, između ostaloga društvo iz Nedelišća, slovenskog Kranja, Sesveta, Petrinje, Metkovića, Garešnice, Varaždina, Karlovca, Đurđevca, Slatine, Prekopakre, Splita, Đurmanca, te iz Buševca.

Za financijski i pokroviteljski dio smotre zaduženo je bilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Međimurska županija i grad Čakovec.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakDjevojke se vratile sa zlatnim, srebrnim i brončanim peharima
Sljedeći članakCerničani postali dio europske obitelji