Fantastičan svijet žena, tema je sinoć otvorene izložbe slika naše sugrađanke Ivane Vončina Toplek.

Kako je istaknula ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković” Danijela Juranović, Ivana je svoju kreativnu stranu pokazivala od rane mladosti, kasnije na Tekstilno tehnološkom fakultetu pa i danas, u svakodnevnom životu.

Tako je nastao ciklus slika pod nazivom „Žena” koje je sinoć pokazala našim sugrađanima. Kako ističe autorica izložbe Ivana Vončina Toplek, u fokusu svega je žena:

– To su žene iskonske, čiste, autentične, bez maski. Igrom slučaja ovdje su prikazane žene. Zašto one?! Jer sam, nekako, uglavnom s njima. Osnova je prikaz i davanje prava ženi da bude sve što želi, tužna, očajna, vesela, nježna, uzbudljiva ili ako ne želi da bude ništa, da to i bude. Bit je da napravi svoj izbor, da ga prepozna i čista stoji ispred njega.

Radi li se o feminističkoj izložbi?! Ma ne, ja samo vjerujem da bolje razumijem žene nego muškarce. Ni u kom slučaju ne želim umanjiti vrijednost muškaraca jer gotovo u svakoj ovoj ženi i njenoj pozi, naravno, da postoje tragovi muškarca. Možda nisu eksplicitno prikazani, ali oni su tu – kaže Vončina Toplek.

Slike su žena bez imena, pa je autorica simpatično zamolila posjetitelje da joj pomognu u određivanju imena te zapišu svoju ekspresiju ili dojam o slici.

Izložbu je otvorila predsjednica novogradiškog ogranka Matice hrvatske Vjekoslava Bagarić:

– Ima nešto postojano u životu. Ivanu poznajem još od djetinjih dana i to prijateljstvo, ljubav za čovjeka, bliskost i zajedništvo ne prestaje ni danas. Ne znam jesam li kompetentna, ali u njezinim slikama iščitala sam neke nijanse unutrašnjih stanja. Ivanino slikarstvo apsolutno ima potencijala, na tome bi trebalo raditi, naravno da ima još puno vremena to i realizirati. Želim joj puno uspjeha i novih umjetničkih ostvarenja – istaknula je Bagarić.

– Izložba prikazuje žene bez filtera, onakve kave jesu kada se očiste od svih nametnutih ljuski i oklopa. Čiste i žive. I ova je izložba dio projekta pod nazivom „Nova Gradiška slika” kako bi pomogli našim sugrađanima da iskažu svoje talente – istaknula je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković” Danijela Juranović.

Izložbu „Žena” možete pogledati sljedećih tjedan dana u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković”.

 

Komentari