Stigli su jesenji dani, a s njima i magla, koja je posebno izražena u vlažna jutra. Magla smanjuje vidljivost, a opasna je i zbog toga što se često pojavljuje naglo i samo mjestimično, s različitom gustoćom, pa može iznenaditi vozača, prenosi Poslovni dnevnik

Smanjena vidljivost kao rizična je pojava definirana Zakonom o sigurnosti prometa na cestama kao situacija kad zbog nepovoljnih atmosferskih ili drugih prilika (magle, snijega, kiše, prašine, dima i sl.) vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 m na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 m u naselju. Stoga po magli treba prije svega smanjiti brzinu i držati veći razmak od vozila ispred. Iako vam se možda to učini logičnim, jer s upaljenim svjetlima ne vidite dobro, za magle se ne smiju paliti duga svjetla jer ona zbog reflektiranja dodatno smanjuju vidljivost. Vozite s kratkim svjetlima i upalite svjetla za maglu ako ih imate. Ali, dakako, ona neće pomoći da vi bolje vidite već da vas drugi ranije uoče. Stražnje maglenke ne palite u gradu – osim za iznimno guste magle – jer ćete tada smetati vozačima iza vas.

Bitno je da brzinu prilagodite vidljivosti, odnosno brzina vašeg vozila mora biti takva da vozilo možete u potpunosti zaustaviti unutar duljine vaše vidljivosti. Ako možete birati, izbjegnite vožnju noću. Ne zaboravite, kod niske magle kolnik je vlažan pa može doći do proklizavanja.

Izvor: Poslovni dnevnik
Foto: Ilustracija 

Komentari