Brodsko-posavska županija sukladno Ugovoru zaključenom s Ministarstvom graditeljstva i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaključenim u listopadu 2017. godine završava obnovu deset škola.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić zajedno sa svojim suradnicima, zamjenikom Damirom Mirkovićem i v.d. pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anicom Vukašinović posjetio završene objekte energetski obnovljenih zgrada. Riječ je o zgradama Osnovne škole “Ante Starčević” u Rešetarima i Osnovne škole „Mato Lovrak” u Novoj Gradiški.

Vrijednost Radova u OŠ “Ante Starčević” u Rešetarima iznosi 2.333.189,13 kuna, a izvodila ih je tvrtka LProjekti d.o.o iz Jakšića. Nadzor nad radovima bio je SB invest Slavonski Brod. Obnovom je ostvarena ušteda od 73,93%.

U OŠ “Mato Lovrak” u Novoj Gradiški ostvarena je ušteda u potrošnji energije od 61%. Radove je izvodila tvrtka Dinamix d.o.o Slavonski Brod, a nadzor Ured ovlaštene arhitektice Višnje Lasović Kožoman iz Nove Gradiške. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 3.415.337,40 kn.

Navedene obnove, kako u ove dvije završene, tako i u preostalih osam škola na kojima radovi još traju, doprinijeti će kvaliteti odgojno obrazovnog rada u tim školama. Naime, sredstva koja se uštede zahvaljujući većoj energetskoj učinkovitosti zgrada pa samim tim i smanjenoj potrošnji energenta, moći će se uložiti u nabavku pomagala, uređaja, edukaciju i sve ono što će doprinijeti kvalitetnijem radu i nastavnicima i učenicima.

Upravo je ulaganje u energetsku obnovu ono gdje je Brodsko-posavska županija postigla zapažene rezultate. Kada je u pitanju ulaganje u energetsku obnovu školskih zgrada, s projektima vrijednim 33 milijuna kuna među najboljima u zemlji, a već sada nalaze se i pred potpisivanjem najavljenih ugovora energetske obnove u iznosu od 43 milijuna kuna.

Ovdje valja napomenuti kako je pred početkom i realizacija projekta energetske obnove Tehničke škole u Slavonskom Brodu, kao najvećem projektu energetske obnove na području županije, vrijednom 11,1 milijun kuna. Uz Tehničku školu i Osnovnu školu Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški, za koje se čekaju ugovori, uskoro bi trebala započeti i energetska obnova zgrada novogradiške Gimnazije, Osnovne škole Viktor Car Emin u  Donjim Andrijevcima i školske zgrade u Davoru. Osam od deset školskih zgrada gdje radovi još traju, prema najavama trebali bi biti gotovi do kraja mjeseca.

Izvor/Foto: SBPlus

Komentari
Prethodni članakNovi model gospodarenja otpadom donosi i nova pravila
Sljedeći članakOd šoka umrla baka trudnice koja se bori za život u bolnici