Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama koje bi trebale radnicima u članicama Unije omogućiti da namiruju osnovne životne potrebe.

Po usvojenoj direktivi, dogovorenoj s Vijećem EU-a u lipnju, određivanje minimalnih plaća ostaje u nacionalnoj nadležnosti, no države članice morat će jamčiti da one omogućuju radnicima dostojan život, uzimajući u obzir troškove života i razine plaća.

Vijeće bi u rujnu trebalo službeno odobriti sporazum, nakon čega će države članice imati dvije godine za provedbu Direktive.

Za procjenu primjerenosti zakonski propisanih minimalnih plaća države članice mogu sastaviti košaricu proizvoda i usluga po stvarnim cijenama ili upotrijebiti vrijednosti od 60 posto bruto medijalne plaće i 50 posto bruto prosječne plaće, navodi Europski parlament.

Nova direktiva primjenjivat će se na sve radnike u EU-u koji imaju ugovor o zaposlenju ili radni odnos. Države članice u kojima je minimalna plaća već zaštićena isključivo kolektivnim ugovorima neće imati obvezu uvesti nova pravila.

Članice u kojima je manje od 80 posto radnika obuhvaćeno kolektivnim ugovorima morat će u suradnji sa socijalnim partnerima izraditi akcijski plan za povećanje njihova obuhvata. U slučaju kršenja pravila, osigurava se pravna zaštita za radnike, njihove predstavnike i članove sindikata.

Izvor: Poslovni.hr

 

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška: Sutra besplatan film “Lunana”
Sljedeći članakOpćina Rešetari dobila nova sredstva za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjem vrtiću