Drugu godinu za redom, u Mjesecu borbe protiv ovisnosti koji se obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca i na Dan ljudskih prava u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška održan je okrugli stol na kojemu su raspravljali o aktivnoj uključenosti mladih u svojoj lokalnoj zajednici. 

Sudionici okruglog stola bili su predstavnici Vijeća učenika iz svih razreda Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, predstavnici debatnog kluba škole, pedagoginje susjednih škola, predstavnici udruga i Savjeta mladih Nova Gradiška.

– “Naše učenike ne zanimaju previše događaji u lokalnim zajednicama, premalo su angažirani. Mi imamo dosta učenika putnika i oni su možda usmjereni na svoje male lokalne zajednice, sela, no u gradu nisu toliko vidljivi. Trebamo ih što više uključiti u aktivnosti grada. Najčešće kažu da se njih ništa ne pita, nije im jasno što bi trebali raditi i zato se moramo više potruditi da naši učenici, budući mladi građani ovoga grada i države budu aktivniji, jasniji u svojim zahtjevima i stavovima, jači kad je potrebno provesti ideju, iz tog razloga im želimo biti potpora.” – rekla je pedagoginja Mira Linjaković.

– “Područja interesa mladih su područje obrazovanja, jer malo sudjeluju u kreiranju svoga obrazovanja. Došli smo do zaključka da nam treba više ovakvih aktivnosti kako bi mogli artikulirati svoje želje i potrebe. Područje zapošljavanja ih jako zanima. Puno učenika već u trećem razredu razmišlja o svom radnom mjestu, kroz nastavu ih učimo kako biti poduzetnici u malom. Mi odrasli se mučimo idejama, trudimo se nešto ponuditi no ne naiđe uvijek na plodno tlo. Zbog toga smo mudro okrenuli stvar kako bi oni sami predlagali što žele, što ih zanima, koje je područje u kojemu bi se angažirali.”- zaključila je pedagoginja Linjaković. 

Mladi su ključni akteri u izgradnji i održavanju društava i stoga ravnopravni partneri odraslima. Smisao sudjelovanja mladih je razvoj partnerstva između mladih i starijih u svim područjima života kako bi mladi zauzeli važnu ulogu u društvu te kako bi društvo u cjelini imalo korist od njihovog doprinosa, ideja i energije. Mladi ljudi s poteškoćama u razvoju ili marginalizirani mladi bit će veći dio svog života isključeni iz procesa donošenja odluka i trebat će potporu starijih. Raspravljalo se na okruglom stolu o važnosti školskih projekata poput razmjene učenika, manjku praktične nastave u školama, važnim temama za što uspješniju budućnost mladih novogradiščana. 

Komentari
Prethodni članakDobra vijest za vozače: od ponoći jeftinije gorivo
Sljedeći članakNovogradiški vrtićanci o nadolazećim blagdanima