Od 1.6. – 5.6. održani su online sastanci u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u sklopu Erasmus projekta “Učiti kako učiti”, a u kojem naša škola sudjeluje zajedno s partnerskim školama iz Grčke i Poljske.

– Naime, s početkom ove školske godine ušli smo u ovaj Erasmus project pa je naša učiteljica engleskoga jezika i koordinatorica projekta Mirela Tomić išla u prosincu u Poljsku, u grad Wroclaw, u prvi učiteljski posjet.

Tamo se upoznala s kolegicama iz Poljske i Grčke, promatrala kako se uči u Poljskoj. Sljedeći posjet trebao je biti kod nas, u Hrvatskoj, u travnju. Pripremali smo se za gošće iz Poljske i Grčke, ali nam je korona kriza omela planove. Trebalo je promišljati o novim  načinima  realizacije  projekta pa je odlučeno da se posjet Hrvatskoj odradi on line u lipnju. Budući smo još uvijek u škola na daljinu i tako ćemo završiti školsku godinu, nije nam bio problem pripremiti se za ovaj posjet – kaže ravnateljica škole Blagica Pečnjak.

 Na sastancima u trajanju od  dva  sata, koji su se održavali svaki dan preko Zoom-a, sudjelovale su učiteljice iz Atene i Wroclawa te učitelji i učiteljice škole: Andrea Akmačić, Dinko Šimić, Antonija Jelančić, Ana Tuličići  i Mirela Tomić kao koordinatorica. Na prvom sastanku je Mirela Tomić prezentirala nastavu engleskog jezika uz pomoć alata Wordwall, Live work sheets i  Padlet. Na drugom sastanku je učiteljica njemačkoga jezika Andrea Akmačić prezentirala  nastavu  njemačkog uz pomoć alata Plickers, Mentimetar i Jigsaw puzzle.

Na trećem sastanku je učiteljica Ana Tuličić održala nastavu povijesti koristeći alate  Nearpod, Canva i Coogleit. Četvrti sastanak je bio nastava fizike kroz alate Phat simulations, Padlet, Teams i Coogleit koji je vodio učitelj Dinko Šimić. Nastava matematike odrađena je uz pomoć alata  Screencast-o-matic, Geogebra i  Epic pen, a odradila  ju je učiteljica Antonija Jelančić. Svi učitelji su održali i radionice za izradu zadataka u navedenim alatima.  Naše virtualne gošće bile su oduševljene i nastavom i radionicama.

Zadnji sastanak  bio je kulturološki pa smo odlučili prikazati gošćama kratke filmove o našem kraju kad već nisu mogle uživo doživjeti njegove ljepote. Pustili smo kratke filmove naših autora Alena Kocića i Jadranka Đurića, a koji su svijetu već prezentirali ljepotu našega kraja.

– Na sastancima se dogovaralo kako će se realizirati Erasmus posjeti učenika. Naši su učenici trebali ići u Poljsku i Grčku, a isto tako primiti goste učenike iz Poljske i Grčke. Projekt je zbog više sile produžen do listopada 2021. pa se nadamo da će se planirani posjeti moći realizirati, na radost naših učenika – dodaje Pečnjak.

Komentari