Pravoslavni vjernici ovih dana proslavljaju najradosniji kršćanski blagdan Božić i rođenje Isusa Krista. U ckrvi sv. Velikomučenika Dimitrija u Okučanima upriličena je badnja služba uz nazočnost stotinjak pravoslavnih vjernika.

Badnju službu vodio je episkop slavonski Jovan koji je poručio pravoslavnim vjernicima da se ne skrivaju.

“Neće se skrivati onaj koji je utemeljen u svome živome Bogu u kojeg vjeruje. On ima mir sa svakim drugim čovjekom i može izaći pred njega, pogledati ga u oči, obradovati se bratu. Ne zaboravite, rečeno je u Pismu – djeco ljubite jedni druge. Po tome se pozna da smo kršćani”, rekao je za Radio Nova Gradiška episkop Jovan.

Episkop Jovan prilikom posvete badnjaka

Proslavu Badnjeg dana organiziralo je Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Okučani, a na službi su bili i novogradiški paroh, protojerej stavrofor Dragan Antonić, načelnik Aca Vidaković, te zamjenik i predsjednik spomenutog vijeća Siniša Martinović.

Nakon službe, posvete i paljenja badnjaka, hrastovog drveta, jednog od glavnih simbola Božića, organizirano je druženje vjernika uz kuhano vino.

“Ovo je najradosniji praznik za kršćansku crkvu, a mogu reći i šire. Mnogi narodi slave rođenje Kristovo, poštujući ga barem kao proroka, a mi ga smatramo kao svog vrhovnog Boga i nadamo se da će ovo Njegovo rođenje biti i rođenje našega naroda, vjernika i parohijana. Želim čestitati i praznik vjernicima koji su ga proslavili po gregorijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi”, rekao je paroh Antonić.

Dodajmo ovome kako je jutrenje, odnosno jutarnja služba na sam blagdan Božića na rasporedu sutra u 6 sati u crkvi sv. Velikomučenika Dimitrija, dok je u 9 sati liturgija u Novoj Gradiški.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članak23. obljetnica vojno redarstvene akcije “Širinci 92”
Sljedeći članakSpektakularna završnica Božićnog turnira u Požegi: Novogradiščani najbolji