• Cilj EWA programa jest smanjiti trenutni jaz među spolovima, gdje žene u vrlo malom postotku zauzimaju vodeće uloge u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

  • Nakon četiri godine uspješnog provođenja EWA programa (Empowering Women in Agrifood), kroz koji je podržano već 370 žena poduzetnica, Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) provodi ga i ove godine u 12 zemalja, gdje će 120 žena imati priliku sudjelovati u programu

  • Ovaj program uključuje podršku, obuku i personalizirano mentorstvo u trajanju šest mjeseci te novčane nagrade u iznosu do 10.000 eura. Prijave su otvorene do 24. svibnja.

Europska organizacija EIT Food i inovacijska agencija Smion ponovno pokreću program Empowering Women in Agrifood (EWA) za podršku projektima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru čiji su osnivači žene. Program je postigao veliki uspjeh te je aktivan u 12 zemalja, a dosada je podržao 370 žena poduzetnica u razdoblju od 2020-2023. godine. EIT Food je podržan od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije

EWA je u potrazi za hrvatskim poduzetnicama koje imaju ideju ili razmišljaju o poboljšanju poljoprivredno-prehrambene industrije. Startup ili projekt vezan uz poljoprivredno-prehrambeni sektor ne smije biti stariji od tri godine.

Cilj EWA programa jest smanjiti trenutni jaz između spolova, gdje žene samo u malo mjeri zauzimaju vodeće uloge u ovom sektoru. Odabrane poduzetnice će tijekom šest mjeseci imati na raspolaganju kontinuiranu potporu kako bi unaprijedile svoje projekte, specijaliziranu online obuku i personalizirano mentorstvo. Osim toga, imat će pristup investitorima, stručnjacima i korporacijama kako bi svoje poslovanje podigle na višu razinu te priliku osvojiti novčanu nagradu do 10.000 eura.

Iako je u Europi više žena (52%) nego muškaraca, poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u EU. Zbog različitih čimbenika, poduzetništvo je trenutno privlačnije muškarcima nego ženama.

Prema najnovijim statistikama koje je objavio Europski statistički ured situacija je još nepovoljnija u ruralnim područjima i poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama gdje žene u vrlo malom postoku zauzimaju vodeće uloge . U Europi, žene se nalaze na samo otprilike 30 % vodećih pozicija u poljoprivrednim i stočarskim farmama, s izrazito niskom stopom među ženama iz RIS (Regional Innovation Scheme) regija.

Upravo u ruralnim područjima, ženski kreativni i poduzetnički potencijali su nedovoljno iskorišteni kao pokretači gospodarskog rasta. Zbog toga Europska komisija surađuje s državama članicama EU kako bi se prevladali ti izazovi i potaknulo više žena na pokretanje vlastitog poslovanja.

U sklopu EWA programa, Smion će odabrati 10 sudionica za sudjelovanje u 6-mjesečnom programu koje će im ponuditi personalizirano mentorstvo, sesije umrežavanja, radionice, konzultacije sa stručnjacima i pristup međunarodnoj digitalnoj platformi s mogućnošću osvajanja sredstava do ukupnog iznosa od 10.000,00 EUR (bruto).

Dodatno, svaka sudionica dobit će stipendiju od EIT Fooda u iznosu od 1.000,00 EUR (bruto) za troškove sudjelovanja na programu.

Nakon uspjeha prethodnih izdanja, EIT Food je pokrenuo ovaj program istovremeno u 12 zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Ukrajini i Turskoj. Program traje od lipnja do studenog 2024. godine te je sudjelovanje u potpunosti besplatno.

Prijave su otvorene do 24. svibnja. Više informacija pronađite ovdje.

IT Food je najveća i najdinamičnija svjetska zajednica za inovacije u hrani. Potičemo inovacije kako bismo izgradili prehrambeni sustav prikladan za budućnost, koji proizvodi zdravu i održivu hranu za sve.

Podržani od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije, ulažemo u projekte, organizacije i pojedince koji dijele naše ciljeve za zdrav i održiv prehrambeni sustav. Oslobađamo inovacijski potencijal u poduzećima i sveučilištima te stvaramo i razvijamo startupe u poljoprivredno prehrambenom sektoru kako bismo tržištu ponudili nove tehnologije i proizvode. Opremamo poduzetnike i stručnjake vještinama potrebnima za transformaciju prehrambenog sustava i stavljamo potrošače u središte našeg rada, pomažući izgraditi povjerenje ponovnim povezivanjem s izvorima njihove hrane.

Mi smo jedna od devet zajednica za inovacije koje je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), neovisno tijelo EU osnovano 2008. godine s ciljem poticanja inovacija i poduzetništva diljem Europe.

O Smionu

Smion je inovacijski HUB posvećen izgradnji poduzetničkog ekosustava koji podržava rast i inovacije. S misijom osnaživanja startupa, naš tim se specijalizirao za razvoj alata, resursa i programa prilagođenih za podršku poduzetničkim pothvatima u ranoj fazi, od validacije ideje do ulaska na tržište. Uspješno smo realizirali 70+ inovativnih projekata, proveli više od 230 obrazovnih sesija i radionica te organizirali više od 50 događaja koji potiču inovacije, suradnju i umrežavanje. Naš utjecaj je očit u značajnom angažmanu naše zajednice, s više od 3,000 korisnika koji su imali koristi od naših programa i događaja. Nudimo usluge uključujući inkubaciju, akceleraciju, korporativne inovacije i programe izgradnje poduzeća. Fokusirajući se i integrirajući tri ključne vertikale – agrifood, zdravstvene tehnologije i zelene tehnologije – pojačavamo koristi u tim sektorima, poboljšavamo održivu proizvodnju hrane, zdravstvene ishode i inovacije u zaštiti okoliša za veći, pozitivan utjecaj u Hrvatskoj.

Saznajte više na www.eitfood.eu ili nas zapratite putem društvenih mreža: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube i Instagram.

Komentari
Prethodni članakKuglački klub „Slavonija“ Nova Gradiška državni doprvak za gluhe u 1. ligi, muški
Sljedeći članakI to se događa: Krivotvorio granične štambilje kako bi regulirao status u Njemačkoj