U suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Novogradiška udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave NG PLUS u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava ”Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina” provodi projekt ”Razvoj socijalnog kapitala lokalne zajednice”.

Kroz projekt, osim verificiranih programa osposobljavanja provodimo i soft skills edukacije, od kojih smo tri već priveli kraju. Prva edukacija bila je ”Mogućnosti zapošljavanja i pokretanja posla”, nakon toga uslijedila je edukacija ”Jačanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina”. Danas je bio posljednji dan edukacije ”Pisanje CV-a i molbe za posao”, dok je posljednja ”Učinkovito traženje posla i prikupljanje informacija o tržištu rada”.

Edukaciju naziva ”Pisanje CV-a i molbe za posao”, vodila je edukatorica Matea Šimunović.

Istaknula je kako je danas situacija na tržištu znatno drugačija jer se na jedan oglas za posao javlja stotine kandidata. Zato je iznimno bitno znati kako napisati životopis i molbu. Način pisanja životopisa se često mijenja, prije je bilo bitno detaljno opisivati dok je danas kratko i sažeto najbolji odabir.

-” Lijep, kratak i pregledan životopis prvi je korak pri pronalasku novog posla. Potencijalni poslodavac će se najprije susresti s vašim životopisom, a tek onda donijeti odluku hoće li vas pozvati na razgovor. Osim samog sadržaja koji predstavlja vaše znanje i iskustvo, važan je i način na koji je sadržaj prezentiran,” – kaže edukatorica Šimunović.

-” Dobro napisan životopis i molba velika je prednost, zato smo tu da sudionike edukacije naučimo što je bitno za istaknuti. Najčešća greška u pisanju životopisa je pravopis. Svi se baziraju na sadržaj no premalu pažnju usmjere na pravopis. Poslodavac takav životopis neće niti razmotriti. Na Internetu postoje razne stranice za popravljanje pravopisa. Druga greška su predugački životopisi, ne treba navoditi sve iskustvo, samo ono koje je neophodno za posao koji se nudi. Rupe u životopisu, ukoliko nemaju radnog iskustva, treba popuniti s vještinama i kompetencijama.”

-” Svi ljudi koji danas rade nekad su imali životopis koji stane na jednu stranicu papira. To nije ništa neobično. Malu prednost imat će oni koji su tijekom školovanja radili i koji uz obrazovanje već mogu pobrojati konkretna radna iskustva. Ali čak i ako niste među takvima, ne brinite. U životopisu nije bitna količina informacija već njihova kvaliteta. Mlada osoba koja tek stupa na tržište rada kvalitetu će najbolje pokazati kroz svoje obrazovanje, interese i motiviranost da počne raditi,” – napominje Matea.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 599.780,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

Komentari
Prethodni članakOd sutra s radom kreću semafori kod Tanga
Sljedeći članakKreativna radionica: Ljubav – ljetni osmjesi srca, razveselila djecu