Nakon nešto više od godinu i pol dana „nedruženja”, članovi novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora sinoć su se okupili na stručnom edukativnom predavanju koje je, inače, sastavni dio druženja i rada u njihovoj asocijaciji.

– Drago nam je da smo se ponovno okupili nakon toliko dugo vremena. Naš večerašnji predavač je kolega dr. Igor Mokricki, internist kardiolog u Općoj bolnici Nova Gradiška, a tema predavanja bit će „Uloga eplerenona u suvremenom liječenju srčanog popuštanja”.

Svako ovakvo predavanje prilika je za edukaciju i stručno usavršavanje novogradiških liječnika.

Primarna je prevencija bolesti i promicanje zdravlja. Na sastancima podružnice, prije svega, razgovaramo o temama vezanim uz zdravstvo i promicanje liječničke struke, ali je ovo prigoda i za druženje zdravstvenog osoblja i razmjenu iskustava. Naša podružnica okuplja liječnike i visoko obrazovano zdravstveno osoblje s novogradiškog područja.

U liječničkom pozivu nužnost je cjeloživotno učenje i edukacija, a rad u podružnici nam omogućava saznavanje informacija o nekim temama koje nam možda i nisu svaki puta dostupne. Veliku podršku u radu pruža nam uprava Opće bolnice Nova Gradiška. Imamo svoje vlastite prostorije u kojima možemo održavati stručna predavanja, tu je i sva potrebna kadrovska i svaka druga podrška, stoga im i ovim putem želimo zahvaliti.

Novogradiška podružnica Hrvatskog liječničkog zbora djeluje od 1956. godine, s time da od 1874. godine djeluje Hrvatski liječnički zbor čiji su članovi i tada bili liječnici iz Nove Gradiške. U ovo vrijeme pandemije koronavirusa bili smo, možda, malo manje aktivni, ali smo nastojali uvijek biti u trendu sa svim novostima u svijetu medicine i okupiti naše članove. Ova je godina izborna i meni završava drugi mandat na čelu podružnice. Svako ovakvo zajedničko druženje nas veseli, posebice raduje činjenica što naši članovi postaju i mladi liječnici – istaknula je, između ostalog, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Nova Gradiška dr. Slavica Konjević Pernar.

 

Dr. Mokricki: Tjelovježba, izbjegavanje stresa, zdrava prehrana…koraci za prevenciju bolesti srca

O načinima liječenja kroničnog zatajivanja srca govorio je dr. Igor Mokricki, internist kardiolog u Općoj bolnici Nova Gradiška:

– Srčano zatajenje, popuštanje ili insuficijencija nesposobnost je srca da omogući dostatnu opskrbu tkiva kisikom i hranjivim tvarima. Posljedica je brojnih primarnih i sekundarnih bolesti koje dovode do oštećenja pumpne funkcije srca i do smanjene rastezljivosti srca. Srčano zatajenje u prvom se redu liječi lijekovima uz provođenje općih mjera i liječenje osnovne bolesti koja je dovela do zatajenja srca (arterijska hipertenzija, koronarna bolest, bolesti srčanih zalistaka i dr.). Dodatna je mogućnost liječenja ugradnja posebnih elektrostimulatora srca koji mogu djelomično poboljšati srčanu funkciju i prekinuti zloćudne poremećaje ritma. U krajnjoj fazi bolesti u obzir dolazi transplantacija srca. Simptomi bolesti su prvenstveno nepodnošenje napora, zaduha, poremećaji svijesti, naticanje nogu i trbuha te bolovi u prsima.

Liječenjem se mnogo toga može učiniti da bi se bolesniku omogućila fizička aktivnost, poboljšala kvaliteta života i produljio život. Liječnici pristupaju liječenju sa tri strane: liječi se osnovni uzrok, isključuju se čimbenici koji mogu pogoršati zatajenje srca i liječi se samo zatajenje srca.

Zatajenja srca najučinkovitije se liječi sprječavanjem ili ranim prepoznavanjem i liječenjem osnovne bolesti. Međutim, i u situacijama kad je moguća prevencija i prepoznavanje osnovnog uzroka, potrebno je primijeniti medikamentno liječenje jer se time postižu veliki rezultati u produljenju života i poboljšanju kvalitete života ljudi sa zatajenjem srca – istaknuo je, između ostalog, dr. Igor Mokricki.

– Svakodnevna tjelovježba, zdrava prehrana, izbjegavanje stresa, reduciranje tjelesne težine, uzimanje terapije u adekvatnim dozama, sve su to stvari koje mogu prevenirati ovu bolest – zaključio je dr. Mokricki.

 

 

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakSutra masovno cijepljenje u Općoj bolnici Nova Gradiška
Sljedeći članakOdlagalište d.o.o: Potpisani ugovori o nabavci komunalnih vozila