U organizaciji Općine Rešetari, pukovnika Adama Tomičića te Udruga proizašlih iz Domovinskog rata danas je u Širincima obilježena dvadeseta obljetnica istoimene vojne akcije, presudne za Zapadnu Slavoniju.

Posebno je značajna, i za prisjetiti se emotivna, ova akcija – izvojevana unutar vojne operacije Orkan s kojom je od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992. godine oslobođen velik dio Zapadne Slavonije, a tim potezom nije uspio neprijateljski plan o okupiranju cijeloga navedenog strateškog područja. Akciji je prethodilo grupiranje neprijateljskih snaga u najjačim uporištima – Okučanima te jugoistočnom području Pakraca, a koje su ugrožavale područje Nove Gradiške, Novske, Pakraca, Daruvara, Požege te drugih slavonskih mjesta. Akcijom se okupatorski prostor suzio na šesto četvornih kilometara, utvrđena je bojišnica na novogradiškom području na potezu Širinci – Mašićka Šagovina – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare, a takvoj je odluci prethodio Sarajevski sporazum, potpisan 3. siječnja 1992.

 

Današnje je obilježavanje okupilo pedesetak okupljenih poštovatelja Domovinskog rata koji su se iz Rešetara uputili prema Širincima kako bi položili vijence i zapalili svijeće na mjestu na kojem je život izgubio Ivan Atlagović, zapovjednik 2. bojne 121. brigade Hrvatske vojske Nova Gradiška. Vijence su položili predstavnici općina, braniteljskih udruga, 121. i 108. brigade te predstavnici Brodsko – Posavske županije –  župan Danijel Marušić, sa svojom zamjenicom Ružicom Vidaković. Brigadir Josip Mikšić i pukovnik Adam Tomičić u prigodnim su govorima naglasili veliku požrtvovnost Ivana Atlagovića koji je svoje vojnike predvodio na samoj prvoj crti, dajući im primjer svojim vlastitim djelovanjem. Nakon polaganja vijenaca i molitve posvećene svim palim braniteljima, obilježavanje se nastavilo i u Rešetarima, čiji je mještanin Ivan Atlagović i bio.

Autor: Mario Trupinić/photo: Moca

 

Komentari
Prethodni članakSimboličan i najbolji početak nove godine kao najava pozitivnih trendova
Sljedeći članakMiris oktana i naftalina- neprocjenjivo