Mi smo poslodavci samoupravne birokracije, a župan i njegovi podčinjeni su (i) naši zaposlenici. Što prije to shvate, bit će bolje i njima i nama.
SLAVONSKI BROD – Prije tjedan dana, u članku ‘Balkan plate a la župan Marušić’, pišući o zloporabi položaja i ovlasti ‘na malo’, ovdašnjih županijskih dužnosnika, poglavito: župana Danijela Marušića (HDZ) i njegova zamjenika, Davora Vlaovića (HSS), skrenuli smo pozornost na njihovu, najblaže rečeno, čudnu odluku da, zajedno sa suradnicima, nakon radnog vremena, u vlastitom gradu, ručaju na račun poreznih obveznika Nove Gradiške.

Nakon toga, ponašajući se kao da im je tata ostavio funkcije i sve prinadležnosti koje funkcijama pripadaju, ili misle da bi im pripadati trebale, ova dvojica komunalnih političara – ljuti na „tamo nekog brodskog kriminalca koji pored svojih balvana, iverje u njihovim očima traži” – odlučili su, za SBplus, staviti embargo na sve informacije vezane za njihov rad i više od sto, njima podređenih, činovnika Uprave Brodsko-posavske županije.

Posljedično toj internoj nejavnoj zapovjedi, nitko od županovih suradnika, ili podčinjenih, ne smije se javiti na telefon, ili na drugi način komunicirati s novinarima SBplusa. Drugim riječima, Župan i njegovi suradnici, odlučili su SBplusu zabraniti pristup informacijama iz županijske uprave, misleći kako, na taj način, mogu „zaustaviti Rojter”.

Svjesni činjenice da smo tek mali lokalni news portal, koji kod ovdašnjih moćnika nema nikakav autoritet, dapače, odlučili smo, zajedno s kolegama iz jednog od velikih hrvatskih medija, „udružiti rad i sredstva” te, Upravnom odjelu za proračun i financije Brodsko-posavske županije, uputi zahtjev izražen u jednoj rečenici:

– Molimo vas, dostavite nam ispis mjesta, visine i svrhe svih troškova reprezentacije koje su, županijskim kreditnim karticama izdanim na njihovo ime, ili na drugi način, platili, odnosno plaćanje naložili, ponaosob, brodsko-posavski župan Danijel Marušić te njegovi zamjenici Davor Vlaović i Ružica Vidaković – tijekom prošlog mandata, od 2009. do 2013. godine.

Isto pitanje, s drugim dužnosnicima u sadržaju, uputili smo i pročelnicima upravnih odjela gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

Ako je vjerovati snazi članaka 10. i 11. ‘Zakona o pravu na pristup informacijama’, za očekivati je kako ćemo odgovor dobiti do sredine studenog 2013. Tad ćemo naše posjetitelje izvijestiti o onim detaljima za koje budemo držali kako su važni za ovdašnju javnost.

Postupak objavljujemo s ciljem upoznavanja javnosti na kakve sve prepreke nailaze suvereni poslodavci kad žele kontrolirati učinkovitost svojih zaposlenika. Naime (i) mi smo poslodavci samoupravne birokracije, a župan i njegovi podčinjeni su (i) naši najamni radnici. Što prije to shvate, bit će bolje i nama i njima.

Autor: Jerko Zovak (sbplus.hr)

Komentari
Prethodni članakUspješni hommage fotografskom zanatu: predstavljena foto monografija “103 portreta hrvatskih književnika”
Sljedeći članakBlagdan Svih svetih