U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Drežnik“ jučer je u Drežniku po drugi put održana smotra folklora „Dječje kolo na medanu“.

Dvorana Hrvatskog doma u Drežniku sinoć je bila puna, a svi su došli podržati brojne male izvođače i folklorne skupine, njihove prijatelje i goste.

Uz domaćine, članove dječje skupine Kulturno umjetničkog društva „Drežnik“ koje je za nastup izvrsno uvježbala Josipa Akmačić, posjetitelji su mogli uživati u odličnom folklornom programu njihovi gostiju. Nastupili su učenici Osnovne škole „Vladimira Nazora” iz Adžamovaca, HKUD „Trenk” Nova Gradiška, KUD „Godinjak”,  HKUD „Slavonija” Jakšić i KUD „Marijan Lanosović” Orubica.

Odličan folklorni program, originalne nošnje bili su izvrsno osvježenje i pravi putokaz da je ideja za organiziranje ovakve manifestacije itekako „pala“ na plodno tlo.

Predsjednik KUD-a Drežnik, Branko Vukšić više je nego zadovoljan. „Drago nam je što ima mladih koji podržavaju folklor, koji se uključuju u rad KUD-a Drežnik i koji čuvaju od zaborava igre, pjesme i plesove svoga sela i cijele Slavonije. Želja nam je da se tradicija i običaji prenesu na mlađe generacije.“ – naglasio je. „Hvala lijepa svim našim gostima koji su se odazvali, mojim članovima, Josipi Akmačić i svima koji su pomogli da se manifestacija održi. Hvala svima koji podržavaju nas i sve ove mlade plesače.“ – ističe Vukšić.

KUD Drežnik nastavit će aktivno dalje, a veliko priznanje njihovu radu je i nominacija za nagradu Porin za album „Al je lipo u našemu kraju“ u kategoriji najbolji album folklorne glazbe.  KUD Drežnik ovaj album predstavio je u listopadu prošle godine u izdanju izdavačke kuće Croatia records, a sniman je u “Rokoko” studiju u Strizivojni kod glazbenog producenta Tihomira Ivanetića. „ Željeli smo ovim albumom zabilježiti naše bećarce, kola i pjesme. Veliki nam je ponos što smo nominirani, što su nas stručnjaci prepoznali.“ – dodaje Vukšić.

Kako ističe voditeljica dječje skupine KUD-a „Drežnik“ Josipa Akmačić, dječja skupina broji 20 članova koji čuvaju od zaborava igre te pjesme i plesove svoga sela i cijele Slavonije. “Sva djeca koja plešu, to i vole pa ih nije teško poučavati. Želja nam je da ovi mladi ostanu i kasnije u KUD-u te da istinski vole svoj kraj, tradiciju i nose to u sebi.”

Pokrovitelj manfiestacije bila je Općina Rešetari.

Foto/Video: Andrea Pletikosa

 

 

Komentari
Prethodni članakUdruga “Pozitiva” u Cerniku organizira Dan otvorenih vrata za oboljele od raka i članove njihovih obitelji
Sljedeći članakKino Nova Gradiška prikazuje kriminalistički triler Detektiv Marlowe