U Specijalnoj bolnici Sveti Rafael Strmac već drugu godinu zaredom jučer je održano tradicionalno druženje korisnika ove ustanove, Dan sportskih aktivnosti.

Kako je istaknula ravnateljica Maristela Šakić, u organizaciji događanja pomogli su im Udruga „Granada” i Stambena zajednica „Sveti Ivan od Boga”, a sve je organizirano s ciljem rehabilitacije i izgradnje socijalnih vještina kroz sport, timski rad, opuštanje i zabavu.

Tako je i bilo… U neformalnoj, ležernoj atmosferi, uz puno navijanja, smijeha i bodrenja družili su se pacijenti i osoblje ove zdravstvene ustanove koja je, po mnogočemu specifična, posebice po svom pristupu prema pacijentu:

– Želimo kroz rehabilitaciju bolesnike uvesti u jednu socijalnu i funkcionalnu aktivnost u grupi i zadržati sve njihove zdrave resurse. Na taj način želimo im omogućiti da budu dio zajednice i pokažu što mogu u smislu svoje kreativnosti, psihosocijalne rehabilitacije i fizičke aktivnosti.

To je sve zajedno, u jednome, gdje mi pristupamo čovjeku u cjelini i gdje se kroz suradnju u grupi pokazuje taj jedan psihosocijalni resurs.

Mi kao djelatnici, u suradnji s pacijentima podržavamo proces destigmatizacije, odnosno proces uključivanja svih naših bolesnika u društvo, zajednicu, kao punopravne članove.

S ciljem rehabilitacije, u proljeće smo organizirali Festival rehabilitacije gdje su opet bolesnici pokazali neke svoje sposobnosti za koje možda nisu ni znali da imaju.

Kroz proces liječenja i psihosocijalne rehabilitacije, mi kod njih, kroz jedan multiprofesionalni pristup, izvučemo odnosno potaknemo ono najbolje i onda se svi zajedno iznenadimo koliko su, zapravo, negdje u sebi prepoznati kao bolesnici, mnogo više no što mislimo.

U tom pravcu bolnica djeluje već osam godina i mi smo zahvalni svim našim djelatnicima i suradnicima. Sve ovo je danas organizirano uz veliku, svesrdnu pomoć Radne terapije koja je vrlo aktivna kao jedinica.

Mogu reći da sam izuzetno zadovoljna sa svim danas viđenim. Sve su to aktivnosti koje su vrlo trivijalne, jednostavne, s druge strane humoristične, stoga se naši pacijenti zabavljaju, opuštaju i pokazuju dio sebe koji je spontan i njihov resurs.

I mi djelatnici se u takvim prilikama također opustimo i zapravo tada shvatimo našu bit, da s bolesnikom, odnosno korisnikom budemo jedno. Osim pacijenata bolnice u aktivnostima sudjeluju korisnici Stambene zajednice „Sveti Ivan od Boga”, njih osam, tako da su i oni dio tog procesa psihosocijalne rehabilitacije gdje pokušavamo osvijestiti i osnažiti te njihove zdravstvene resurse koje svi oni imaju.

Bolesnik u našoj bolnici je, prije svega, gost

– Naš osnivač je Bolnički red Svetog Ivana od Boga koji djeluje u karizmi gostoljubivosti što znači da je bolesnik kada dođe u našu bolnicu gost. Živimo duh zajedništva i to pokušavamo prenijeti na našeg bolesnika, odnosno gosta. Zapravo, mi tu živimo obostranu, harmoničnu odgovornost koju svatko u svojoj dimenziji daje na najbolji mogući način.

Mi imamo pacijente iz svih krajeva Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika. S tim smo zadovoljni da možemo pomoći kao ustanova koja ima integrativni pristup, od fizičkog, psihosocijalnog, duhovnog, moralnog i etičkog gdje pokušavamo u jednoj cjelini čovjeka učiniti čovječnijim – zaključuje dr. Maristela Šakić.

 

Komentari
Prethodni članakNova radio komunikacijska oprema za vatrogasce Brodsko posavske županije
Sljedeći članak“Zaposlena žena za aktivnu zajednicu”: Upoznajte zaposlene žene iz Bodovaljaca