Nositi se sa životnim izazovima, raditi, učiti i obrazovati se tijekom cijeloga života, stvari su koje ni u kom slučaju nisu strane dr. Ljepši Rakas Vujčić, našoj sugrađanki, predsjednici Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.

Ugledna novogradiška liječnica, političarka, samohrana majka, osoba koja je cijelim svojim životnim društvenim, životnim i političkim angažmanom dala svoj osobni pečat društvenom i političkom životu grada Nove Gradiške i Brodsko posavske županije.

37 godina neprekidnog staža u novogradiškoj bolnici, ratna liječnica, specijalistice fizikalne medicine i rehabilitacije. Aktivna i u političkom životu grada, svojom principijelnošću i čvrstim stavovima često puta je „iskakala” iz aktualne političke klime.

Jedno vrijeme zamjenica gradonačelnika, danas predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška. Za vrijeme dok je je novogradiška bolnica bila spojena sa slavonskobrodskom bolnicom „Dr Josip Benčević” obnašala i funkciju sanacijske upraviteljice.

Izuzetno aktivna u svim sferama društvenog života, prisutna na svakom događanju, aktivna i po pitanju rodne ravnopravnosti. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Gradu Nova Gradiška. U prvim godinama braka ostaje bez supruga, sama s dvije male djevojčice koje su danas uspješne u svom poslu i karijeri.

Naznake su to iz bogate životne, poslovne i društvene karijere dr. Ljepše Rakas Vujčić koja odnedavno nosi i još jednu liječniku titulu,uz specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije, završila je i subspecijalizaciju iz reumatologije.

– Krenula sam prije dvije godine sa školovanjem u Zagrebu i uspješno savladala i ovaj izazov. Kruna je ovo moje karijere i što se tiče moga školovanja mislim da je dosta. Nakon upisivanja Medicinskog fakulteta, završetka pripravničkog staža, specijalizacije, specijalističkog ispita, uspješno sam završila i subspecijalizaciju iz reumatologije.

Ja sam specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, a u sklopu te specijalizacije dosta se radilo i na području reumatologije. Dio sam radila uz svoju specijalizaciju, međutim, danas je reumatologija toliko raširena grana medicine da sam se odlučila i na subspecijalizaciju iz reumatologije.

Moram reći da sam ja među zadnjim liječnicima koji su završili užu specijalizaciju iz reumatologije – kaže dr. Rakas Vujčić.

U novogradiškoj bolnici okupili smo respektabilan tim fizioterapeuta

– Danas liječnici već mogu birati specijalizaciju iz reumatologije koja traje pet godina.

To su bolesti koje su u izrazitom porastu, prije svega upalne reumatske bolesti koje su dosta genetski uvjetovane. Hoće li se ona javiti u djetinjstvu, mladosti ili srednjoj životnoj dobi, teško je reći. Reumatologa, nažalost, u Hrvatskoj ima jako malo. Od Zagreba do Nove Gradiške nema reumatologa, osim mene i u Slavonskom Brodu, dva reumatologa.

Godinama sam bila jedini fizijatar između Ivanić Grada i Slavonskog Broda, danas sam između Kutine i Slavonskog Broda, tako da veliki broj pacijenata s novljanskog i kutinskog područja gravitira k nama.

Uz ovaj rad fizikalne medicine, izuzetno sam ponosna na činjenicu da sam donijela i neke nove metode rada u našu ustanovu kao što su dijagnostički ultrazvuk lokomotoričnog sustava.

Kada sam došla na subspecijalizaciju na Klinički bolnički centar Zagreb i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice nisam se trebala stidjeti svoga rada u novogradiškoj bolnici.

Osam mjeseci sam bila neprekidno u Zagrebu, to je za naše pacijente bilo malo nezgodno jer su morali duže čekati na specijalistički pregled.

Kolega iz Slavonskog Broda je dolazio dva puta mjesečno i ja mu se na tome zahvaljujem, također i našoj novogradiškoj bolnici koji su mi izašli u susret. Nije bilo lako uskladiti obiteljski, profesionalni dio i učenje, no kada čovjek ima volju ništa nije teško.

Jako volim svoj posao i bez obzira na razne društveno političke aktivnosti, svoj poziv volim više iznad svega. Mislim da smo dosta postigli što se tiče dijagnostike u našoj bolnici, i što se tiče ultrazvuka, mjerenja gustoće kostiju, reumatologija.

Svakako moram naglasiti veliki rad naših fizioterapeuta. Na jednom malom prostoru uspjeli smo okupiti respektabilan tim fizioterapeuta, imamo jako dobru aparaturu za provođenje fizikalne terapije i mislim da naš tim fizioterapeuta zaslužuje svaku pohvalu – s osmijehom kaže dr. Rakas Vujčić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalist reumatologije.

 

Komentari
Prethodni članakOve subote noćni malonogometni turnir u Starom Petrovom Selu
Sljedeći članakKreću radovi na izgradnji kružnog toka u središtu grada, obustavlja se promet na križanju Dieneševe i Gajeve ulice / foto