Učitelji i nastavnici štrajkaju već danima za povećanje plaća, a u javnosti se počelo govoriti o činjenici da postoji višak nastavnika, dok se broj djece u školama smanjuje. Međutim, uz višak nastavnika postoji i problem manjka nastavnika. Na prvu zvuči nelogično, ali je točno. Naime, u osnovnim školama ukupno predaje i 3,9 posto nestručnog nastavnog osoblja, to jest, ljudi koji nemaju odgovarajuće obrazovanje. U srednjim školama ih je manje, njih 1,79 posto. Prema tablici koju nam je poslalo Ministarstvo, najveći problem je u Ličko-senjskoj županiji u kojoj je takvih nastavnika najviše.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je tablicu koja sadrži podatak o broju nastavnog osoblja (učitelji, nastavnici, stručni suradnici) po županijama koji u školama rade bez odgovarajuće vrste obrazovanja. U tablici se nalazi i podatak o udjelu nastavnog osoblja bez odgovarajuće vrste obrazovanja u ukupnom broju nastavnog osoblja.

OŠ – Broj nastavnog osoblja bez odgovarajuće vrste obrazovanja

SŠ – Broj nastavnog osoblja bez odgovarajuće vrste obrazovanja

Inače, pojam nestručni nastavnici ne spominje se u propisima, ali se kao takav uvriježio u diskursu. U Zakonu o odgoju i obrazovanju u Članku 105., stavak 14. stoji da “ako se na natječaj ne javi osoba koja ispunjava uvjete iz ovog članka, radni odnos se može zasnovati s osobom koja ima odgovarajuću razinu i vrstu obrazovanja, a nema potrebne pedagoške kompetencije uz uvjet stjecanja tih kompetencija”.

Međutim, u tablici Ministarstva, ovo nastavno osoblje opisano je kao osoblje “bez odgovarajuće vrste obrazovanja”, iako se to u ni jednom propisu kao pojam ne spominje, već bi prema spomenutom članku Zakona o odgoju i obrazovanju i ti nastavnici trebali imati odgovarajuću vrstu obrazovanja.

Izvor/Foto: Srednja.hr

Komentari
Prethodni članakHŽ Infrastruktura – Reagiranje na članak ”Nečuveno: Pogledajte kako je vlak večeras prošao kroz Dragalić!”
Sljedeći članakPreuzmite Vodič za pravilno postupanje s kućnim otpadom